"Barnet først" er foruten FUS slagord også en kompetanseutvikling i FUS barnehagene som ble fulgt opp med et forskningsprosjekt via Universitetet i Oslo i barnehageåret 2019/ 2020. Dette er nå avsluttet. Barnet først bygger på et forskningsbasert program, Tuning in to Kids (TIK), som har som mål å styrke barnas emosjonelle og sosiale kompetanse, og CLASS, en valid observasjonsmetode som har tilsvarende mål i forhold til emosjonell støtte, ved siden av å bedre læringsmiljøet og organiseringen i barnehagene.
TIK lærer omsorgspersonene egenskaper og teknikker for å gjenkjenne, forstå og håndtere sine egne og barnas følelser. Barnet først er en kompetanseutvikling for alle barnehagens ansatte, der treningen foregår over tid og kan understøttes, utvikles, og innarbeides i det daglige arbeidet med barnehagens barn og i samarbeid med gode kollegaer. Det er også utviklet eget støttemateriell for arbeid på avdelingene.
Underveis og etter forskningen har alle FUS barnehagene fått kompetanseutvikling i CLASS, og observasjon har blitt satt i system i alle kjedens barnehager. Hver september - november så foregår det observasjoner i barnehagene. Og det er jo da ikke barna som observeres, men ansatte som blir observert i fht de forskjellige dimensjonene i CLASS.
Bakgrunn for kompetanseutviklingen og følgeforskningen
Nyere forskning viser at det er relasjonskompetansen til barnehagens ansatte som har betydning for barnas opplevelse av kvalitet. Dette tar FUS på alvor og ønsker derfor å forske på om kompetanseutviklingen til personalet bidrar til høyere kvalitet på den sosio- emosjonelle støtten, læringsstøtten og avdelingens organisering.
Resultatene fra forskningen ble delt på en egen konferanse "Kvalitet i barnehagen" høsten 2022.
Den første artikkelen om forskningen er også publisert, den kan leses her: