
Vi leker hele tida, vi leker for livet, vi leker for alvor og for helse, og leker for gøy! Vil du og være med?
"Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal annerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek-alene og sammen med andre." Rammeplanen 2017.
Rammeplanen sier altså at leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre.
Barnehagen skal bidra til den gode barndommen ved å gi barna mulighet for lek som kilde til trivsel. Lek er en grunnleggende livs- og læringsform. I lek kan barna delta med lyst og engasjement. Et lekende barn kan skille lek fra andre aktiviteter og tolke lekesignaler. Barn som leker, viser evne til å slappe av, la seg rive med og ha det morsomt alene eller sammen med andre. Lek er en kilde til humor og glede, og gjennom ulike former for lek får barna mulighet til å uttrykke seg og kjenne at egen opplevelsesverden gjelder. Konstruktiv, sosial utvikling skjer i relasjoner hvor målet er likeverdighet mellom deltagerne slik tilfellet er i lek. (udir.no)
Kan vi annet enn å leke? Barnet leker livet sitt, lærer om grenser hos seg selv og andre og trener roller for fortid, nåtid og fremtid.
Når barnet leker, utvikles også kompetansen på planlegging, organisering, hukommelse, fleksibilitet, selvregulering, igangsetting, og selvmonitorering. Disse begrepene er hentet fra Egenledelse i lek og læring