TILVENNING AV BARN
For mange barn kan det være en stor omstilling å starte i barnehagen og det er derfor nødvendig sette av tid til en trygg tilvenning. Barnehagen ønsker at en eller begge foreldrene skal være med barnet i tilvenningsperioden. Det er veldig individuelt hvor lang tid barnet bruker for å tilpasse seg den nye hverdagen, men vi anbefaler at dere setter av minst tre dager (de fleste arbeidsplasser har en avtale som gir foreldre rett til tre dager permisjon med lønn ved tilvenning i barnehage.) Målet er at overgangen fra hjem til barnehagen ikke skal oppleves som et brudd, men som en utvidelse av muligheter for kontakt med andre og nye erfaringer.
Det kan være vanskelig å overlate barnet sitt til mennesker man ikke kjenner. Du kan bli usikker på om det er til beste for barnet, og om barnet vil få det godt i barnehagen. Dette er følelser de fleste foreldre opplever, og vi ser gjerne at du snakker med oss om dem. Tilvenning til nytt miljø og nye situasjoner er en prosess som tar tid.
Primærkontakt
I tilvenningsperioden får dere en primærkontakt barnet og foreldre skal forholde seg til.
Hva er en primærkontakt:
En primærkontakt er en voksen som har "et spesielt øye" med barnet. Ved å dele hovedansvaret for barna i barnegruppen sikrer man at alle barna blir sett og ivaretatt på en best mulig måte. I tilvenningsperioden blir primærkontakten spesielt viktig fordi denne da har ansvar for etablering av trygghet i barnehagen og barnets inntreden i barnegruppen . Primærkontakten skal stå for trygghet og nærhet og hjelpe barnet med å finne seg til rette. Våre tanker rundt primærkontaktordningen er forankret i forskning og faglitteratur som går på tilknytning. (Bolwby, Ainsworth) Vi har utarbeidet egne rutiner og sjekklister for primærkontakten.
Primærkontakten skal i løpet av hele dagen inne og ute ha positiv og nær kontakt med sine primærbarn. Vi skal prate og leke med dem, gi ekstra oppmerksomhet og ta hensyn til barnets eget tempo. Barnet skal føle at en voksen bryr seg spesielt om han / hun. Vi skal i tillegg sørge for god kontakt og kommunikasjon mellom hjem og barnehage.
Primærkontaktens oppgaver vil være:
- tilbringe tid og bli kjent med barnet og foreldre
- hjelpe barnet inn i samspill og lek med andre barn
- sitte ved samme bord å spise
- lære barnet rutiner og regler etter hvert som de dukker opp
- avgjøre sammen med foreldre når de kan gå, og når de kan komme tilbake
- ta observasjoner av barnet å være med på/ha ansvar for foreldresamtaler
- ordne i stand til barnets bursdagsfeiring her i barnehagen
Før oppstart , medio juni innkalles foreldre til en oppstartsamtale i barnehagen med pedagogene på basen. Her utveksler vi informasjon, forventninger og planlegger oppstart og tilvenning.
Første dag i barnehagen
Dere møter opp i barnehagen til det klokkeslettet som står i brevet og er i barnehagen fram til mat. Barnet får eget brev før oppstart.
Foreldre er med barnet i barnehagen denne første dagen.
Andre dag
Dere møter opp i barnehagen til det klokkeslettet som står i brevet. Når dagen avsluttes avtales med primærkontakten. Har normalt litt lengre dag enn dag 1.
Personalet overtar mer av ansvaret for ditt barn, men fremdeles er du/dere med ved stell, lek etc.
Tredje dag
Dere møter opp i barnehagen etter avtale med primærkontakten.
Den tredje dagen planlegges etter avtale mellom dere og personalet. Vi tar da utgangspunkt i hvilken grad barnet er tilvendt etter de to første dagene.
Den fjerde dagen har barnet vanlig oppholdstid i barnehagen hvis alt går greit.
Det er viktig å bemerke at all tilvenning er individuell og vi lager avtaler med foresatte etter hvert som vi ser hvordan det går med barnet i barnehagen. Når foreldre er på tilvenning med eget barn i barnehagen gjør det dagene noe urolig for de andre barna på basen, derfor forsøker vi så langt som mulig og ikke dra tilvenningen utover altfor lang tid. Det er først når tilvenningsperioden er ferdig at vi får ”satt” gruppene og får normalisert dagene med rutiner og forutsigbarhet. Vi håper på forståelse for at vårt hovedfokus er barnet i tilvenningen, samtidig som vi skal etablere god kontakt mellom hjem og barnehage.
Hvordan ta avskjed med barnet
Si fra til barnet ditt når du skal gå. Barnet ditt kan bli usikkert dersom du ”sniker” deg ut. Det er viktig at barnet får erfaring med at dere ikke går før dere sier i fra, at dere virkelig går når dere sier det, og at dere kommer tilbake etter en viss tid. Viser dere usikkerhet, blir barnet usikkert.
Dere vil kunne oppleve at barnet gråter ved avskjeden. Det kan være vanskelig for både dere og barnet å ta avskjed i begynnelsen. Vår erfaring tilsier i midlertidig at når barnet er trygg på personalet klarer vi å trøste barnet slik at det etterhvert roer seg. Ring oss gjerne etter at dere har gått dersom du lurer på hvordan det går med barnet ditt.
Ta gjerne kontakt med barnehagen hvis dere har spørsmål vedrørende tilvenningen.
Tlf direkte til daglig leder er 91244816.
Mail: dl.kjemperud@bhg.no