Lek er en sentral og viktig del av barnas liv. Gjennom leken øver barna seg på sitt eget sosiale liv. Leken er med på å utvikle motoriske ferdigheter, sosial kompetanse, språkferdigheter og samarbeidsevne. Den er frivillig, indre motivert, selvvalgt og med masse humor.
Vår satsning på egenledelse i lek og læring har sin rot i forskning på barns utvikling og læring. Forskning viser nemlig at lek er eksepsjonelt viktig for nettopp dette, og den skal ha stor plass i barnets hverdag i barnehagen. Leken har en egenverdi som er viktig for barnehagekulturen og for alle barn i alle aldre. Gjennom leken lærer og utvikler barnet seg, og leken er faktisk selve fundamentet for all læring hos barnehagebarna. For at det skal oppstå en god lek med høy nytteverdi er det viktig at barnehagens personale er tilstede og tilgjengelige for de lekende barna. Personalet skal støtte, inspirere og legge til rette for lek, samt hjelpe de barna som sliter med å få innpass i leken. Det er gjennom leken den daglige læringen foregår. Barna samspiller med miljø og andre barn og voksne. Lekopplevelser og lekeerfaringer er med på å styrke barnets læring og utvikling, og bidrar gjennom dette til at barna fremstår og utvikler seg til å bli kompetente individer.
For å styrke ansattes lek-kompetanse og fokus i voksenrollen, kurses alle pedagogiske ledere, barnehagelærere, assistenter og fagarbeidere. Kurset holdes av noen av landets ledende på pedagogikk og utviklingspsykologi; Marianne Gotfredsen og Bjørn Lerdal. Egenledelse i lek handler i korte trekk om barnets evne til planlegging, regulering og å styre sin egen atferd. Barnet skal velge en aktivitet, planlegge hvordan aktiviteten skal gjennomføres, for så å gjennomføre. Barnets atferd er et produkt av samspillet mellom flere egenledelsesfunksjoner og blant annet språk, motorikk eller sanser. Barnet skal kunne regulere følelser, kunne se egen innvirkning på samspillet med de andre barna, kunne lære av feiltrinn og regulere seg etter dette. Når barna mestrer dette trinn for trinn, er den voksnes oppgave og utvide og tilføre nye utfordringer, f.eks. i rolleleken. Dette er den mest avanserte lekformen barnet har. I rolleleken stilles det store krav til barnet. Det stilles krav til planlegging, arbeidshukommelse, igangsetting, selvregulering, organisering, fleksibilitet og selvmonitorering.
Ved å fokusere på leken kan man jobbe med barna på deres premisser, i en trygg setting der en vet at barnet får solide og gode forutsetninger for utvikling i lek og læring. Frilek betyr ikke fri for voksen deltagelse, igjen skal de voksne aktivt hjelpe og støtte, utfordre og delta, observere og følge med på barnas lek og utvikling.
