Sabona
I Puttara FUS er vi stolte over vårt samspillsprogram SABONA. Vi er faktisk verdens første Sabona-barnehage! Sabona er en faglig og praktisk plattform vi bruker i møte med barna. Sabona er med på å øke refleksjonen hos barn og ansatte. De ansatte kurses jevnlig i Sabona av sabonateamet, gjennom fagsamlinger og planleggingsdager.
Sabona er et satsningsområdene vi via forskning vet at gjør vår visjon mulig i praksis, sammen med egenledelse i lek og læring, med barnas trygghet og arbeid med trygghetssirkelen i bunn. Dette kan du lese mer om nedenfor. Vi ønsker å fremme dialog, positivt samspill og handlinger som ikke krenker eller skader andre. Vi ønsker å fremme en løsningsorientering; når samspill blir vanskelig, viljer butter, finner vi løsninger og lærer. Vi jobber etter mål – middel- metoden. Det er alltid en grunn til at vi handler som vi gjør. Det er vår oppgave som voksne å finne ut hvorfor barnet handler som det gjør, vi skal være der for å støtte og veilede barna. Ved å eksempelvis finne ut av hva det er som "butter" for barnet, eller hva det egentlig mener, føler eller tenker, blir barnet sett og hørt. Barnet blir tatt på alvor. Sammen med barnet kan en da finne gode løsninger for å hjelpe de i situasjonen. Vi reflekterer sammen med barnet for å fremme gode løsninger som da ikke bare hevder barnets egeninteresse, men som også hjelper barnet til økt sosial kompetanse og mestring, bedre lek, læring, utvikling og samspill med andre barn. Vi prøver å begrense bruken av ordet nei. Vi bruker i stedet stopp, og stopper barnet for å høre hva de egentlig mente med handlingen. I dialog med barnet kommer vi fram til andre måter å handle på. I samarbeid med barna finner vi løsninger med best bærekraft. Det vil si en løsning som tar hensyn til alle parter, det er den som vil vare lengst.
For å hjelpe barna med hvordan vi kan forholde oss i konfliktsituasjoner og når uenigheter oppstår, har vi syv ulike verktøy vi kan ta i bruk. Ved å gi barna de rette verktøyene får de redskaper som gjør de til aktive deltakere i løsningsprosessene. Ved at barna er aktive deltakere får de selv muligheten til å erfare ulike løsninger på problemer, teste litt og se at det finnes alternativer. Verktøyene er enkle å bruke, har rask nytteverdi og er selvforsterkende da de gir rask respons.
Ett av verktøyene heter ryddematta. Denne bruker vi aktivt i hverdagen og i foreldresamtaler. Vil du vite mer om metoden og de ulike verktøyene? Ta kontakt med de ansatte! Halvårsplanene per base beskriver nærmere hvordan de tar i bruk verktøyene i barnegruppene.