SmartMat er FUS-barnehagenes matkonsept.

FUS SmartMat er et mat- og måltidskonsept som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Vi mener at trivelige måltider bidrar til matglede og gode matvaner for barna i FUS barnehagene. Næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Det bidrar til at barna får overskudd til aktivitet og konsentrasjon.

Barn inspirerer hverandre i lek og felles aktiviteter. De er nysgjerrige og utforskende, og vår oppgave er å stimulere og oppmuntre barna til dette også ved måltidene, og gi dem nye smaksopplevelser. Barnehagen er en fin arena for å gjøre barna kjent med et variert utvalg av råvarer. Slik kan FUS barnehagene bidra til å gi barna et rikere og mer variert kosthold.

FUS SmartMat retningslinjer

1. GRØNNSAKER
Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.

2. FISK
Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.

3. KJØTT
Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.

4. KORN
Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn. Vi kan også benytte flere ulike typer belgfrukter, som for eksempel linser og bønner.

5. BALANSERT INNTAK AV FETT
Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.

6. VANN
Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.

7. NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER
Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).

8. VARIASJON
Vi serverer varme måltider og andre alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker.

Mat er mer enn bare mat  

For å utvikle matglede og følelsen av spenning ved å prøve noe nytt, er det sosiale rundt måltidet kanskje vel så viktig. Barna skal oppleve felleskap, mestring, glede og gode samtaler, og få mulighet til å bidra i aktiviteter knyttet til maten og måltidene. Derfor tar vi oss god tid slik at barna får ro til å nyte maten.  

Vi legger til rette for tre måltider hver dag, enten medbrakt eller servert. Vi tar del i måltidene sammen med barna, tar hensyn til allergier og spesielle behov, og alle vasker hendene sine før vi spiser: ) 

For å sikre den pedagogiske kvaliteten på våre måltider, gjennomfører vi CLASS-observasjoner. Her kan du lese mer om dette og vår store satsing Barnet først. 

 Vi jobber også for å redusere matsvinn og gi barna kunnskap og matens opprinnelse, produksjon og veien fra mat til måltid. Les mer om bærekraft her