I Fagstadlia og FUS barnehagene er ernæring og kosthold et felles satsningsområde.
Måltidene i barnehagene har en viktig pedagogisk funksjon. SmartMat er derfor knyttet til satsingen vår på egenledelse i lek og læring. Gjennom måltidet kan vi ivareta mange av egenledelsesfunksjonene. Barnas delaktighet i matlagingen, språklig utvikling, utvikling av lukte- og smakssansene, og kunnskap om sammenhengen mellom mat, kropp og helse er eksempler på hvordan måltider kan bidra til barnas utvikling.
Kostholdet i Fagstadlia
Vi serverer grønnsaker til alle måltidene!
- Vi bruker ren fisk eller fiskemat med høyest mulig fiskeinnhold.
- Vi bruker rent kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold.
- Vi baker vårt eget brød.
- Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn (gjerne «gamle» kornsorter som emmer, spelt og byggryn).
- Vi balanserer inntaket av ulike typer fett. Det betyr at vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
- Vi bruker vann som tørstedrikk. Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.
- Vi bruker i størst mulig grad naturlige søtningsstoffer. Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning(honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
Vi har god balanse mellom varmmåltider og brødmåltider for å skape variasjon. Vi serverer alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og inntak av nok grønnsaker.
Hvilke måltider får barna i barnehagen:
- Frokost
- Grønnsakskmåltid
- Lunsj
- Ettermiddagsmat