Hvordan søke barnehageplass?

Søk barnehageplass

Hva må du vite når du skal søke barnehageplass?

Dagen har kommet hvor du skal søke barnehageplass til ditt sjarmtroll. En stor og spennende overgang for barnet, og vi vet at å søke kan virke komplisert og uoversiktelig. Derfor vil vi gjerne hjelpe deg så godt vi kan med råd og vink.

Du søker barnehageplass i den kommunen du bor i, og søknadsprosessen kan variere kanske mye fra sted til sted. Søknaden leveres og behandles alltid av din kommune, og oversikten over alle barnehagene finner du på din kommunes hjemmesider.


Viktige tips:

  • Finn ut hvilke barnehager som kan være aktuelle for ditt barn, og få erfaringer fra andre foreldre.
  • Søk i tide, søknadsfristen er vanligvis 1. mars.
  • Husk å svare innen fristen!


Hvordan velger du barnehage?

Hvilken barnehager ligger i det området som passer best for deg, og hva synes barna og foreldrene deres om akkurat denne barnehagen? Kjenner du noen som har hatt barna sine der som du kan snakke med? Du kan også lese hva andre foreldre med barn i barnehagen har svart i foreldreundersøkelsen, mer om dette på barnehagefakta.no.

Når vil du starte?

Når vil du at barnet ditt skal begynne i barnehagen? Tenker du å være hjemme med barnet en stund eller vi du starte rett etter at permisjonen er over?

Når har barnet ditt rett på plass?

• Barn som fyller ett år fra januar til juli har rett til plass fra august.
• Barn som fyller år i august til november har rett til plass den måneden de fyller ett år.
• Fyller barnet ditt ett år i desember har det rett til plass fra august.

Ønsker du å være hjemme lenger, ha barnet hos famile eller dagpappa/mamma eller av andre grunner vil vente, mister du retten til plass det året, og må vente til neste opptaksperiode. Er barnet ditt eldre og ikke har barnehageplass har du uansett rett til plass i august.

Når bør du søke?

Søknadsfristen kan variere fra kommune til kommune, men de fleste har frist (hovedopptak) 1. mars.
Har barnet ditt rett på plass i oktober eller november er fristen vanligvis 15. august. Sjekk likevel nettsidene i din kommune for å være sikker.

Hvor søker du?

Du ser feltet “finn din FUS-barnehage? Her kan du skrive inn et sted, postnummer eller bare klikke på “finn” så får du oversikten over hvilke FUS-barnehager som finnes i nærheten. Du opp et kart og linker til barnehagenes hjemmesider, hvor du kan lese mer om hver enkelte barnehage. Trykker du “søknad” fra denne siden eller fra en av barnehagenes hjemmesider, kommer du inn på kommunens sider. Her ligger også alle andre barnehager i ditt distrikt tilgjengelig, både private og kommunale, og det er på din kommunes hjemmeside at du søker barnehageplass.

Når kan du forvente et svar?

Dette varierer, og derfor må du sjekke på din kommunes hjemmesider. Husk å svare innen fristen når du får tilbud om plass! Det er viktig, ellers så kan du miste både rett til plass og plassen på søkerlista.

Når kan barnet ditt begynne?

I FUS-barnehagene får du tilbud om plass i kommunal barnehage får du også en tilbudt startdato. Denne må takkes ja til innen svarfristen og benyttes innen en måned fra tilbudt startdato. Du må betale fra startdato.

Kan du søke når som helst?

Du kan søke når du vil, men det er likevel ikke sikkert at du får opptak når du ønsker. Sjekk med barnehagens nettside eller kommunens sider. Hvis det dukker opp en ledig plass og ditt barn står øverst på ventelisten, vil du få tilbud om plass.


Hva koster barnehagen?

Slik søker du

  1. Finn din FUS-barnehage
  2. Trykk på "Søk barnehageplass"
  3. Fyll ut søknadskjema