Smartmat og matglede med riktig bygge klosser i barnehagen
Barn i FUS- barnehagene skal ha riktig næring til utvikling, lek og læring. Smartmat skal sikre at maten som serveres i barnehagen skal bidra til at barna får de riktige byggeklossene som trengs for å få et best mulig grunnlag til lek og læring.
Det heter at ekte matglede starter allerede i barnealder. Det man spiser som barn legger grunnlag for kostholds valg og den ernæringen man tilegner seg resten av livet. Med smartmat spiser vi oss friske, og unngår alle de tilsetningsstoffene i halvfabrikata- og ferdigmat som ikke er bra for kroppen vår. Vi styrker immunforsvaret, og hjelper kroppen vår med å holde oss friske og raske.
Like viktig som hva vi spiser er det at vi kjenner glede knyttet til mat og måltider. Det er viktig for oss at barnas opplevelser rundt mat og måltider er gode. Vi ser på det sosiale rundt et måltid som svært viktig. Den voksne skal legge til rette for at barna får øvet opp sin selvstendighet som å kunne forsyne seg selv, sende til hverandre, vente på tur, tørre å smake på nye ting, kjenne etter når en er mett, rydde opp etter seg og delta i samtaler
Vi er en matpakke fri barnehage og det betyr at barna får frokost, lunsj og ettermiddagsmat.
I oktober 2021 har vi ansatt en egen kjøkkenassistent fire dager i uken. Vi serverer varm hjemmelaget lunsj hver dag og et lettere ettermiddags måltid som kan bestå av f.eks. brød/ knekkebrød meg mye godt pålegg som barna har valgt, samt mye frukt/ grønnsaker. Hos oss er det hovedvekt på vegetar og fiskeretter og ren kjøtt brudukter.
Smart Mat handler om å bruke de sunneste alternativene, og å dekke dagsbehovet av de ulike matvarene
- Vi serverer grønnsaker til alle måltider.
- Vi bruker ren fisk eller fiskemat med høyest mulig fiskeinnhold.
- Vi bruker rent kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold.
- Vi bruker mest mulig næringsrikt korn.
- Vi balanserer inntaket av ulike typer fett.
- Vi bruker vann som tørstedrikk.
-Vi bruker i størst mulig grad naturlige søtningsstoffer.
- Vi har god balanse mellom varme måltider og brødmåltider for å skape variasjon