Prosjektarbeid:
Målet med prosjektarbeid er at alle barn skal oppleve å ha en reell innflytelse og påvirkningskraft på egen hverdag i
barnehagen.
Prosjektarbeid er i denne sammenhengen en pedagogisk metode. Det vil si at barnas lek og interesse ligger til grunn for barnehagens innhold. Hensikten med prosjektarbeid er å gi barn og voksne mulighet til å fordype seg i ulike temaer som gir seg utrykk i barnas lek over en gitt periode.
Prosjektet skal være til stede i alle aktiviteter. Det er en prosess som hele tiden gir muligheter til å tenke nytt og stiller krav til de voksne om å følge barns initiativ og leve i øyeblikket. Prosjektarbeid vil kunne gi barna en økt følelse av å være en del av fellesskapet, utvikle lekekompetanse, språklige ferdigheter, styrke barns selvbilde og identitet.
Barna skal få erfare at de har innflytelse på det som skjer i barnehagen, og at de påvirker hverdagen med sine ønsker og behov. Personalet må være sensitive overfor alle barns uttrykksmåter, og evne å se hva som formidles også ved bruk av kroppsspråk.
Myrfolkmetoden:
I tillegg til prosjektarbeid, benytter vi i Djupmyra vår egen myrfolkmetode i vårt arbeid.
Myrfolket er en oppdikta familie som bor på myra utenfor barnehagen. Familien består av myrmor, myrfar og fem barn. Hver av de syv skikkelsene har ulike personlige egenskaper, ulike mestringsområder og representerer hvert sitt fagområde og følelse. Historiene om myrfolket kan være en god innfallsvinkel til å ta opp viktige temaer barna møter på som vennskap, utestengelse, det å vente på tur og hvordan man kan emstre ulike føleser. Vi ser at gjennom historiene om myrfolket gjenkjenner barna handlingene og kan bedre sette ord på egne og andres følelser. Myrfolkverdenen er en magisk verden der barna får møte både det eventyrlige og deler av virkeligheten flettet inn i hverandre.
Historiene fortelles og dramatiseres av de ansatte i barnehagen til barnas store glede.