Fra januar 2022 utvidet vi mattilbudet vårt, og serverer nå både lunsj og ettermiddagsmat hver dag. Vi har ansatt vår egen kjøkkenmedarbeider, og tilbyr hjemmelaget varmmat hele uken til lunsj, og brødmåltid med frukt og grønsaker til ettermidddagsmat. Kjøkkenmedarbeider Dzepa jobber hos oss fire dager i uken og hun har hovedvekt på vegetar og fiskeretter til lunsj. Våre måltider i barnehagen skal både være sunne, bærekraftige og hyggelige .
Vi har fokus på at barna skal bli introdusert for mange ulike smaker, tørre å smake på nye retter og ha en positiv holdning til maten som serveres. Det er viktig at redusere matsvinn, og lærer barna viktigheten av å ikke forsyne seg med mer mat enn de orker og lære seg å kjenne etter når de er mette. Måltidet er en læringsarena hvor vi ønsker at barna skal lære seg å bli selvstendige slik at de spiser selv, forsyner seg selv, venter på tur og sender mat til hverandre. Måltider er også en arena for gode samtale, benevning av hva vi spiser og gjør rundt ett måltid - og skal være preget av ro og god tid.
Vi kildesorterer alt avfall, og alle avdelinger har egne kildestasjoner hvor matavfall kastes. Barnehagen er også i gang med å lage våre egen lille grønsakshage, og gradvis tilfører vi nye bærbusker og grønnsaker vi både kan så, se vokse og spise fra.
Barn i FUS- barnehagene skal ha riktig næring til utvikling, lek og læring. FUS- Smart Mat skal sikre at maten som serveres i barnehagen skal bidra til at barna får de riktige byggeklossene som trengs for å få et best mulig grunnlag til lek og læring. FUS Smart Mat handler om å bruke de sunneste alternativene, og å dekke dagsbehovet av de ulike matvarene.
- Vi serverer grønsaker til alle måltider
- Vi bruker ren fisk eller fiskemat med høyest mulig fiskeinnhold
- Vi bruker rent kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold
- Vi bruker mest mulig næringsrikt korn
- Vi balanserer inntaket av ulike typer fett
- Vi bruker vann som tørstedrikk
- Vi bruker størst mulig grad av naturlige søtningsstoffer
- Vi har god balanse mellom varme måltider og brødmåltider for å skape variasjon