Tilvenning 1 og 2 åringer
Foreldredeltakelse og medvirkning i tilvenningsperioden står sentralt. Tilvenningen er organisert slik at barna får etablere en trygg relasjon til en ansatt i barnehagen, før dere lar barnet være i barnehagen uten dere. Forskning og vår erfaring viser at barnets tilvenning i barnehagen gikk langt bedre når en av de foresatte kunne være i barnehagen i flere dager, og at tilvenningen foregikk på en fleksibel og avslappende måte tilpasset barnets behov og reaksjoner.
Barn er ulike, har ulike behov og det er viktig for oss at tilvenningen blir tilpasset akkurat ditt barn. Mange foreldre har mulighet til flere dager hver til tilvenning. Noen barn har behov for flere dager enn andre. Vi anbefaler den trinnvise modellen som følger under.
Vi anbefaler å ha korte dager i starten. Vår erfaring er at det bedre å komme tidlig og bli hentet tidlig, enn å ha en lang morgen hjemme og bli hentet sent. Aktiviteter starter tidlig og det er viktig for barna å slippe å komme midt i det som skjer, men heller være med fra starten. I
tilvenningsperioden ønsker vi at en av foreldrene eller andre trygge foresatte er til stede og er barnets trygge havn. I begynnelsen er det nok at dere er her ett par timer. Vi vil sammen med dere forsøke en dag og legge barnet og skifte bleie på barnet. Vi har derfor lagt opp til to deler i forhold til tilvenningen
- Når dere får tildelt plass etter opptak i mars og april vil vi ta kontak med dere, slik at vi kan avtale en til to besøksdager før sommerferien. Det betyr at dere kommer hit og besøker den avdelingen dere skal starte på slik at vi har hilst på hverandre.
- Deretter har vi en tilknytningsuke uken før oppstart. Det er lagt opp til en fordeling iløpet av dagene slik at dere kommer ca. to timer hver dag og er sammen med oss denne uke.
- I denne uken, skifter vi bleie sammen etter å ha blitt litt kjent.
- Vi legger barnet i vogn sammen med dere, slik at barnet ser at det er trygt.Det betyr ikke at barnet skal sove i barnehagen, men at vi kan legge før dere eventuelt tar turen hjem.
- Vi spiser ett måltid sammen, om det er lunsj eller frukt avhenger av når vi avtaler at dere skal være her.
- Vi utforsker uteområdet sammen, slik at barna sammen med dere kan bli kjent med å leke ute her i barnehagen.
- Vi finner tilknytningsperson. Dette styrer barna litt etter hvem de selv føler seg tryggest med.
- Hoved-oppstart er 15. august. Den faktiske startdatoen kan være varierende i forhold til om 15. august havner i en helg og hvordan plandagene er fordelt.
- Ettersom barna har en tilknytningsuke vil oppstart i all hovedsak bestå av tre dager.
- Den første dagen møter dere opp til avtalt tid og bli ca. 2 timer.
- Den andre dagen avtaler vi ny tid og dere blir her en liten stund, før dere sier ha det og tar turen opp til pauserommet, her kan vi lett hente dere om det er behov for det. Denne dagen vil være ca. 3 – 3 ½ time.
- Den tredje dagen møter man til avtalt tid, blir litt, sier ha det og så går dere en tur ut av barnehagen.Vi ringer dere om det skulle være behov. Denne dagen er ca. 4 til 5 timer.
- Om barnet treger mer tid tilpasser vi i avtale med dere.

Bli kjent-samtale
I løpet av tilknytningsuken holdes en «Bli kjent» samtale. Dette er en fastsatt samtale der det er rom for å bli bedre kjent og snakke om barnet i rolige omgivelser. Vi ønsker gjerne å ta denne samtalen ved besøk i barnehagen i tilknytningsuken. Gjerne mens vi sammen leker med barnet. Dette skal bidra til trygghet for barnet som møter oss for aller første gang. Det er pedagogiske ledere som gjennomfører disse samtalene sammen med dere. Har dere informasjon om barnet som dere tenker er mer sensitiv lager vi en avtale for en tid hvor dere kan ha en samtale med pedagogisk leder. “Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene legge til rette for at barnet kan få en trygg og god start i barnehagen. Barnehagen skal tilpasse rutiner og organisere tid og rom slik at barnet får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn. Når barnet begynner i barnehagen, skal personalet sørge for tett oppfølging den første tiden slik at barnet kan oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære». Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (KD,2017)
Tilvenning av 1 og 2 åringer som starter midt i året, og barn fra 3 år å oppover.
Når barnet starter midt i året vil man i stedet for en tilknytningsuke få bli kjent dager. Det betyr at dere og barnehagen avtaler dager dere kommer på besøk og blir kjent på. Disse dagene vil skje før datoen dere starter opp. De første dagene er fokuset å bli kjent med små og store, og barnehagens fysiske miljø, inne og ute. Det at barnet får bli kjent med personalet med foresatte som base, gir barnet indirekte en klar informasjon om at dere bifaller kontakten til den nye voksenpersonen, og det blir lettere for barnet å gå inn i nye relasjoner. Vi har faste rutiner på dagene våre jf. dagsrytmen, dette er med på å skape trygghet for barna.
Disse dagene vil vi også gjennomføre en bli kjent samtale som beskrevet over, her vil dere også få mulighet til å stille spørsmål og vi planlegger også selve tilvenningen. Tilvenningen i seg selv vil bli ganske lik som de som startet i august, men det kan bli noen justeringer.
- Den første dagen møter dere opp til avtalt tid og bli ca. 2 timer .
- Den andre dagen avtaler vi ny tid og dere blir her en liten stund, før dere sier ha det og tar turen opp til pauserommet, her kan vi lett hente dere om det er behov for det. Denne dagen vil være ca. 3–3 ½ time.
- Den tredje dagen møter man til avtalt tid, blir litt, sier ha det og så går dere en tur ut av barnehagen. Vi ringer dere om det skulle være behov. Denne dagen er ca. 4 til 5 timer.
- Om barnet treger mer tid tilpasser vi i avtale med dere.
Når man starter midt i året vil man møte barn som er allerede er tilvendt og alle oss skal nå venne os til å få nye venner og omsorgspersoner. Derfor er det veldig flott om dere har god tid på bli kjent dagene og kan tilpasse tilvenningen til lengre enn tre dager om det blir nødvendig
Foresatte har ulikt med tid satt av til tilvenning. Vi anbefaler dere å ta de dagene trinnvis, slik at dagene blir litt lenger for hver dag. Unngå hele dager den første tiden for å få en trygg og god overgang i barnehagen. Vi har samtaler med dere om vi ser at barnet skulle trenge lenger tid før barnehagen blir en trygg arena. Vi anbefaler å ha korte dager i starten. Vår erfaring er at det bedre å komme tidlig og bli hentet tidlig, enn å ha en lang morgen hjemme og bli hentet sent. Aktiviteter starter tidlig og det er viktig for barna å slippe å komme midt i det som skjer, men heller være med fra starten.
For barn fra 3 år og oppover ser vi at barna ofte blir raskere klare for å være alene i barnehagen. Vi ser også her at kortere dager i starten og tidlig levering og heller hente tidligere er godt for barna. Slik at de kommer seg godt inn i dagen.
Tilknytningsperson
For å gjøre dagene så trygge som mulig den første tiden, får barnet en tilknytningsperson. Deres tilknytningsperson møter dere første dag i barnehagen. Tilknytningspersonen er den barnet velger seg første dag, det gir barnet anledning til å medvirke til sin egen hverdag og finn trygghet. Tilknytningsperson, barnet og foreldre tilbringer mest mulig tid sammen, slik at foreldrene kan «koble» barnet og den nye voksne sammen. Vi vil understreke at tilknytningsperson ikke er tilstede til enhver tid, men da er det alltid øvrig trygge personale tilstede.
… En kan se det slik at barnet plutselig befinner seg i en situasjon uten mulighet til å kommunisere via språket sitt, det er ingen som forstår det. Det er derfor viktig at primærkontakten de første dagene jobber iherdig for å tilegne seg og forstå barnets ikke verbale språk for å kunne trygge, tolke og bekrefte barnet. Personalet jobber i den første tiden sammen med foreldrene for å få en felles forståelse av barnet. Foreldrene må hjelpe personalet til å forstå barnet og måten det formidler seg på.
«Liten i barnehagen» May Britt Drugli
Det er foresatte og tilknytningsperson som hjelper barnet ved måltid, bleieskift / do og legging så fremt det lar seg gjøre den første tiden. Det skal være så trygt som mulig. Ser dere at barnet fint takler at andre hjelper er dette selvsagt supert, men vi skal lese barnets signaler. Øvrig personale vil etter hvert få informasjon om vaner og hvordan barnet liker at ting gjøres i de ulike situasjonene.
Vi oppfordrer deg / dere til fortelle om viktige dagligdagse hendelser som barnet har hatt, og personalet skal gjøre det samme fra barnehagedagen. På den måten har man både i barnehagen og hjemme mulighet til å forstå hva barnet mener når det forteller om sine opplevelser ved hjelp av enkeltord, fakter og kroppsspråk.
