Vi bruker en tilvenningsmodell basert på nyere forskning om trygg tilknytning, hvor målet er å gi barnet den beste starten på barnehagelivet. Vi er opptatt av at dere som foreldre skal bli trygge på oppstarten da trygge foreldre gir tryggere barn. Tilvenning i Lillohagen FUS barnehage har utgangspunkt i Jåttå-modellen, med foreldreaktiv tilvenning og en tanke om at individuelle behov skal dekkes. Vi anbefaler alle foresatte å delta minimum fem dager i tilvenningsprosessen - gjerne mer om behov!
Foreldre er eksperter på egne barn, og vi ønsker sammen med dere å lære hvordan barnet vil trives best mulig i barnehagen. Hvor lang tid tilvenningen tar varierer, og sammen med dere blir vi enig om hvordan perioden legges opp.
Hos oss ser vi på tilvenning som en prosess som starter lenge før dere møter fysisk opp i barnehagen første dag. Vi ønsker å skape gode arenaer for å bli kjent med barn og familie allerede når tilbud om plass blir akseptert. Våre tiltak for å sikre en god oppstart i barnehagen er:
- Tilbud om "åpen dag" i februar før hovedopptak
- Besøksdager i juni måned hvor dere sammen som familie kan besøke avdelingen barnet skal starte på
- Oppstartssamtale før oppstart
- Velkomstbrev med bilder av ansatte på barnet avdeling
- Vi inviterer til foreldremøte for nye barn i slutten av mai hvert år. Dette er et tilbud til alle som skal starte i barnehagen etter sommerferien.
- Foreldreaktiv tilvenning, hvor barnehagepersonalet gradvis overtar rollen som trygg base for barnet
- Tilvenning i små grupper for at barnet skal ha best mulig forutsetning for å bli kjent med det fysiske miljøet og bygge relasjoner
- Fast kontaktperson/tilknytningsperson i tilvenningsperioden. Kontaktpersonen har særlig ansvar for å sikre at barnet ditt blir ivaretatt og får god oppfølging.
- Tilvenningssamtale etter senest tre uker for å evaluere/justere tilvenningen
- Fokus på nær og god informasjonsflyt til foresatte. Vi har lav terskel for å ringe/sende sms - og ønsker alltid å bidra til trygge foreldre