Språk skaper trygghet – trygghet gir språk
Kvaliteten på voksen - barn interaksjonen er tett relatert til barns kompetanse i å samhandle med andre barn og om man lykkes i å utvikle språk og andre sentrale områder for barns modning og utvikling (Pianta mfl. 2012; Hamre mfl. 2013).
Språk – mer enn bare prat
Gjennom språk får barnet tilgang til lek og felleskap. Gjennom språket kan vi uttrykke følelser, tanker og meninger, og det kan vise hvem vi er. Vi lærer å forstå verden og verden kan forstår oss. Fra å kun kommunisere gjennom blikk, gråt, smil, mimikk og bevegelser utvikler barnet en gradvis forståelse av at lyder får innhold, gir mening og kan brukes til bestemte formål.
Begrepsutvikling er en aktiv læringsprosess, og ikke en passiv modningsprosess. At personalet jobber systematisk med begrepsinnlæring og språkstimulering i barnehagen er avgjørende for barnets språkutvikling.
I år har vi i Maudland FUS valgt språkarbeid som nytt satsingsområde. Det betyr at vi i fremover skal ha et særlig fokus på hvordan vi jobber med språkutvikling i alle barnehagens hverdagssituasjoner, og vi skal tilstrebe å legge til rette for et godt språkstimulerende miljø for barna i Maudland FUS.
Vi vil blant annet:
- Øke personalets bevissthet og kunnskap om språkligbevissthet, språkstimulerende samtaler og aktiviteter i barnehagen – vi bruker bl.a. CLASS som støtte til å oppnå økt kunnskap og ferdigheter.
- Samarbeide med Sandnes kommune og delta i prosjektet «Språkstimulering ved bruk av fysisk aktivitet og musikk» - dette er rettet mot minoritetspråklige barn.
- Aktivt bruke barnelitteratur, ha høyt fokus på leseglede og språklig bearbeiding av innholdet


Trygghet – voksenrollens betydning for utvikling
Trygghet er den viktigste og grunnleggende rammen for barns læring og utvikling. I Maudland FUS barnehage skal vi gjøre alt vi kan for at alle barn skal føle seg trygge. Barnehagen skal være et veksthus for barnas selvfølelse og mot – slik at de i eget tempo kan utforske både seg selv, andre mennesker og alt verden har å by på.
Hvordan personalet møter barna og legger til rette for trygge, stabile og stimulerende omgivelser, er avgjørende. Tilknytningskompetanse hos personalet er derfor et av våre satsingsområder hos oss. Hos oss skal alle ansatte ha solid kunnskap om barns behov for tilknytning, hvordan dette kommer til uttrykk, og ikke minst hvordan være en trygg voksen. Personalet skal være bevisst egne handlinger, holdninger og verdier og de skal ha bevissthet om egen innflytelse for etablering av barns trygghet.
Som støtte i arbeidet:
- TIK – Tuning into Kids: Et forskningsbasert program som veileder og trener oss i å gjenkjenne, forstå og håndtere våre egne og barnets følelser og være en god emosjonell støttespiller for barnet ditt. Les mer her
- COS – Circle of security, Trygghetssirkelen: hjelper oss å tolke barnets tilknytningsadferd, forstå barnets signaler og støtte barnet til bygge opp selvstendighet.
- CLASS – kartlegger kvaliteten på voksen - barn interaksjonen, hvordan den voksne legger til rette for sosioemosjonell støtte og veiledning – Les mer her