Foreldrebasert-tilvenning.
I Øyno FUS barnehage bruker vi en tilvenningsmodell basert på nyere forskning om trygg tilknytning, hvor målet er å forbedre tilvenningstiden for barnet og familien. Foreldredeltakelse og medvirkning i tilvenningsperioden står sentralt. Tilvenningen er organisert slik at barna får etablere en trygg relasjon til en ansatt i barnehagen, før dere som foreldre lar barnet være i barnehagen uten dere.
Vi ønsker å fremme et godt samarbeid og det er barnehagen og personalet som har ansvaret. Du kan forvente at vi skal ta oss god tid til barnet ditt og deg, at vi hilser, viser at vi er tilstede og viser glede over å se dere.
Foresatte har ulikt med tid satt av til tilvenning, men vi har alle krav på 3 dager hver fra arbeidsgiver. Vi anbefaler dere å ta de tre dagene hver for seg for å strekke perioden så langt det går slik at barnet får dager tilpasset sitt behov. Unngå hele dager den første tiden for å få en trygg og god overgang i barnehagen. Vi samsnakker med dere om vi ser at barnet skulle trenge lenger tid før barnehagen blir en trygg arena.
Det er veldig individuelt hvor lang tid barnet trenger for å bli trygg. Alle barn er forskjellige og trenger å bli behandlet ulikt. Derfor er det viktig for oss at barnet har en voksen som kjenner det litt ekstra godt, og som vil være tett på den første perioden når foreldrene ikke er der lenger. Barnet får derfor tildelt en primærkontakt ved oppstart. I tillegg kan det være trygt å ha med noen kjente ting til barnehagen. F.eks. tutt, kosefille eller kosedyr. Målsettingen vår er at oppstarten i barnehagen skal gi barnet en sikker havn for nære og trygge relasjoner.
Slik gjør vi det i Øyno FUS barnehage:
- Besøksdag for nye barn og foreldre i juni
- Vi tilbyr hjemmebesøk for nye barn
- Ved oppstart er foreldrene til stedet sammen med barnet i flere dager. Foreldre deltar aktivt i praktiske oppgaver i barnehagen, og har hovedansvar for barnet i lek, stell og måltid. Primærkontakten er i nærheten og nærmer seg barnet gradvis
- Oppstartsamtale med pedagog/primærkontakt
- Oppstart i mindre grupper