Tilvenning for de minste
En god tilvenning er viktig for nye barn og foresatte. Vi ønsker at barn og foresatte skal føle seg ivaretatt hos oss. Tilvenning kan ses på som en periode hvor barn, foresatte og personalet skal bli kjent med hverandre, barnehagen, dagsrytme og rutiner.
For de aller minste tilbyr vi besøksdager i mai og juni, hvor vi inviterer dere til å være sammen med barnet deres på den avdelingen barnet skal begynne på. Her er dere sammen med personalet inne på avdelingen, hvor barnet og dere kan bli kjent i rommet, med lekene og personalet.
Før sommeren får barnet med seg noen bilder fra barnehagen og av personalet, som dere kan titte på og samtale rundt gjennom sommeren. Dere vil også få utlevert en bok før sommeren hvor dere skal lime inn noen bilder av personer og ting som er viktige i barnets liv. Denne boken vil bli brukt i tilvenningsperioden og utover høsten.
I juni inviterer vi til et foreldremøte for nye foreldre, og alle nye foreldre i barnehagen får tilbud om en «bli kjent samtale» før oppstart + en tilvenningssamtale noen uker etter oppstart.
På denne måten håper vi å legge et godt grunnlag for en trygg tilvenning til høsten.
En god start er viktig for barnets trivsel i barnehagen. Å begynne i barnehagen for første gang er en stor begivenhet i barnets liv. Det er derfor nødvendig å sette av tid til en trygg tilvenning. Tilvenning bør skje gradvis og sammen med foresatte.
For å etablere trygghet, vil barnet få en tilknytningsperson. Tilknytningspersonen skal være barnet og foresatte sin kontaktperson. Tilknytningspersonen er med barnet hele tiden så langt det lar seg gjøre og tar imot barn og foresatte om morgenen og når det blir hentet. Når vi ser at barnet viser trygghet introduserer vi flere i personalet.
Det er veldig individuelt hvor lang tid barnet bruker på å tilpasse seg den nye hverdagen, men vi anbefaler at dere setter av fem dager. Målet er at overgangen fra hjem til barnehage ikke skal oppleves som et brudd, men som en utvidelse av muligheten for kontakt med andre og nye erfaringer.
Det kan være vanskelig å overlate barnet sitt til mennesker man ikke kjenner. Man kan bli usikker på om det er til det beste for barnet, og om barnet vil få det godt i barnehagen. Dette er følelser de fleste foreldre opplever, og vi ser gjerne at du snakker med oss om det. Tilvenning til nytt miljø og nye situasjoner er en prosess som tar tid.
Overgangsobjekt
Bruker barnet smokk, kosedyr eller lignende som det er knyttet til, er det fint å ha med dette i barnehagen. I barnehagen kan disse overgangsobjektene virke tryggende og roende for barnet når det skal sove, har slått seg, eller savnet etter mor eller far blir for stort.
Hvordan ta avskjed med barnet
Når du skal ta avskjed med barnet, er det viktig å si tydelig «ha det» til barnet. Det er viktig at barnet får erfaring med at du ikke går før du sier i fra. Barnet ditt kan bli usikkert dersom du forlater det uten å si fra. Når du returnerer, er det viktig å si tydelig «hei» til barnet. Det er også viktig at du går når du sier det.
Barnet trenger å erfare gang på gang at du kommer tilbake. Vi starter med korte perioder med adskillelse, som gradvis blir lengre. På forhånd avtaler vi hvor lenge disse periodene skal vare.
Noen ganger kan avskjeden være vanskelig både for barnet og deg. Hvis du lurer på hvordan det går etter avskjeden, bare ring eller send en melding så svarer vi så fort vi har mulighet.
Det er viktig at dere som foresatte viser barnet at dette er en god plass å være. Dersom dere viser usikkerhet, kan barnet også bli usikkert.
Barnehagens dagsrytme og åpningstid
07.00: Barnehagen åpner, frokost frem til 08.30
08.30-11.00: Aktiviteter inne/ute
11.00-11.30: Lunsj
11.30-14.00: Soving/aktiviteter
14.00-14.30: Måltid
14.30-17.00: Aktiviteter inne/ute
17.00: Barnehagen stenger
Soving
Barn som trenger søvn sover inne på madrasser. Soving i barnehagen skjer hovedsakelig rundt kl. 11.30/12.00. I begynnelsen vil dette variere noe ut i fra det enkelte barnets vaner, men vår erfaring er at barna faller raskt inn i samme rytme. Det er alltid voksne sammen med barna under soving.
Måltider
Barnehagen serverer lunsj kl. 11 hver dag. Vi serverer et måltid hver dag og barna får servert drikke, frukt og grønnsaker til måltidene. Dere tar med matboks til 14-måltidet og evt. frokost i tillegg.
MyKid
Barnehagen bruker MyKid som en kommunikasjonsplattform mellom barnehage og hjem.
Fravær
Dersom barnet ditt av ulike grunner ikke kommer i barnehagen, skal dette registreres på Mykid innen kl. 09.00.
Klær barnet trenger i barnehagen
Det er foresattes ansvar å ta med skittent og vått tøy hjem til vask og passe på at det er nok tøyskift til barnet.
- Ett til to sett med ekstra skift av inne- og uteklær: strømpebukse, bukse, body/t-skjorte, genser, votter, lue, hals etc.
- Innesko
- Bleier (vi ønsker ikke up & go bleier), salve og våtservietter
- Smokk, kosedyr eller lignende til soving
- Drikkeflaske
Sommerhalvåret: Vinterhalvåret:
Solhatt/caps Foret utedress
Solkrem Foret vintersko
Badetøy Cherrox eller lignende
Håndkle Lue, votter og hals
Joggesko/ sandaler o.l. Tynt og tykt ulltøy
Lett jakke Ullsokker
Regntøy og gummistøvler Regntøy
NB!
- Alt av utstyr som barn har med seg i barnehagen skal være merket.
- Barn trenger klær som er lett å bevege seg i.
- På grunn av kvelningsfare er det viktig at dere klipper av snorer på tøy som skal brukes i barnehagen, og ikke har med skjerf men hals.
Tilvenning for større barn
Tiltak for å sikre trygg overgang fra småbarn- til storbarnsavdeling
Det å begynne på stor avdeling, er også en stor overgang for barnet. Derfor er det svært viktig at foreldrene setter av tid til å være med barnet sitt de første dagene. Hvor lang tilvenning barnet trenger, varierer fra barn til barn. Det bestemmes i samarbeid mellom de ansatte og foreldrene hvor lang periode barnet trenger.
Vi ønsker at barn og foreldre får god tid til å bli kjent med nytt personal og ny barnegruppe. Alle nye barn i gruppen får tildelt en tilknytningsperson. Denne skal fungere som en kontaktperson for barnet og foreldrene, og har et ekstra ansvar for barnet spesielt under tilvenningen.
På vårparten har vi tilvenningsdager, hvor barna fra småbarnsavdelingene besøker den storbarnsavdelingen de skal begynne på i august.
På tilvenningsdagene vil personal fra småbarnsavdelingen være med barna. Fokuset vil være å bli kjent på avdelingen- med rommet, de andre barna og personalet. Dette gjøres blant annet gjennom faste rutiner hver gang slik at det blir forutsigbart og trygt for barna. De første gangene er besøket kort- ca 1 time, og vil bli utvidet mot sommeren med at barna også spiser formiddagsmaten der. Kanskje etter hvert er noen blitt så trygge og vil være på besøk utenom dette også? J
Før sommeren får barna med seg et brev hjem med navn på tilknytningsperson og bilde av personalet og barna på avdelingen.
I juni vil vi invitere til en foreldrekaffe for barn og foreldre på den avdelingen barnet skal begynne på, og et foreldremøte hvor det blir gitt praktisk informasjon og informasjon om det pedagogiske arbeidet på avdelingen.
Med disse tiltakene ønsker vi å gjøre tilvenningen på stor avdeling til en positiv opplevelse for barnet!
Vi ønsker dere hjertelig velkommen til Ringstabekk FUS barnehage!