Grenseobjekt
I oppstarten av hvert barnehageår har vi i Smidsrød FUS barnehage et felles tema. Vi bruker f. eks bildeboken: «Den lille larven aldri-mett». Boken fungere som et grenseobjekt og vil være gjennomgående tema på alle grupper og noe som alle barn vil møte i oppstarten. Grenseobjektet vi velger å bruke vil variere noe fra år til år.
Et grenseobjekt er noe barnet gjenkjenner på begge arenaer hjemme og i barnehagen. Det bidrar til at barn kan delta aktivt i utviklingen av brobyggende overgangspraksiser. Gjenkjennelige objekter som bildebøker, elementer fra naturen og lekemateriell er eksempler på gjenstander som kan fungere som slike grenseobjekter Dette skal bidra til at barna som begynner i barnehagen vil møte noe de allerede er kjent med, og som kan bidra til kontinuitet og trygghet i overgangen fra noe kjent til noe ukjent.
Barnehagens avdelinger lager ferdig materialer til årets grenseobjekt. Dette materialet blir delt ut til nye familier før sommeren. Det er fint og kunne se sammen på f. eks. bilder fra en bok før tilvenning starter. Da har vi noe fells å snakke om ved oppstart i barnehagen.
Målet med grenseobjekt er at barna skal bli kjent med objektet og kunne kjenne igjen dette ved oppstart. Grenseobjektet blir noe alle barna får felles opplevelser og erfaringer med, som kan bidra til lek, vennskap og fellesskap.
Rammeplanen for barnehagen har et eget avsnitt om overganger: "Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene legge til rette for at barnet får en trygg og god
start i barnehagen. Barnehagen skal tilpasse rutiner og organisere tid og rom slik at barnet
får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn. Når barnet begynner i barnehagen skal personalet sørge for tett oppfølging slik at barnet får oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære" (R17:33).
Tilvenning i barnehagen
I Smidsrød FUS barnehage ønsker vi å skape en trygg og god foreldre involvert tilvenning. Det betyr at vi i mai/juni tar kontakt for å avtale et hjemmebesøk til alle nye barn/familier til vår barnehage. Dette besøket har som hensikt å bli kjent med barnet og familien på trygg grunn. Det er veldig verdifullt og starte å bygge gode relasjoner på trygg grunn for barn og voksne. Vi har gjennomført disse besøkene nå de to siste årene og har mange gode opplevelser og erfaringer.
I perioden april - Juni gjennomfører vi også et foreldremøte for nye familier. Dette foreldremøte har som mål og gjøre barnehage hverdagen så kjent som mulig for alle.
Tilvenningstiden i barnehagen starter for alvor opp i august. Vi setter av god tid til hvert enkelt barn og ønsker foreldrene velkomne inn til en aktiv tilvenning. Hvert enkelt barn har ulike behov i forhold til hvor mye tid de trenger. Den første uken i barnehagen ønsker vi derfor å jobbe ved siden av foreldrene i alle hverdags situasjonene som f. eks; måltider, soving, lek m.m.
Alle barn har et behov for å ha trygge personer rundt seg for å kunne leke og lære gjennom dagen. Denne tryggheten skaper vi sammen :)