Tilvenning i barnehagen
I Tommeliten FUS barnehage er barnas tilvenning til barnehagen viktig. Vi baserer vår praksis på tilknytningsteori og forskning. Trygghetssirkelen forklarer en del om barns tilknytning.
Det første møtet med barnehagen er noe nytt både for barnet og dere foreldre. For at barnet skal føle seg trygg på ansatte, andre barn og det fysiske miljøet, setter vi av god tid til tilvenning. Vi anbefaler at dere setter av 5 dager til tilvenning når barnet er under 3 år. For de barna som er over 3 år anbefales 3 dager, men at vi ser an behovet for å forlenge perioden. Barn er ulike og det er viktig å ta hensyn til individuelle behov.
Før oppstart i barnehagen inviterer vi til besøksdag for å hilse på personalet og miljøet.
Ved oppstart legger vi vekt på:
* I den første tiden vil det være en fast kontaktperson som har mest med barnet å gjøre, slik at det knyttes nære bånd mellom dem. Noe vi tenker er viktig for at barnet skal føle seg trygg i de nye omgivelsene og bygge en god relasjon.
* Tilvenningen foregår i mindre grupper med kontaktpersonen.
* Dere foreldre er tilstede sammen med barnet de første 5 dagene, men kan etter hvert gå litt mer til og fra. Tilvenningstiden utvides ved behov. Det er viktig å ha en god dialog med dere foreldre.
* Tilknytningspersonen er alltid i nærheten og nærmer seg barnet i den grad det kjenner seg tryggere.
* Oppstartssamtale gjennomføres med pedagogisk leder der vi blir bedre kjent, snakker om tilvenning og veien videre.
Gode råd ved tilvenning
Ta barnet sine følelser på alvor
Følelser i seg selv er ikke farlige, men det kan være farlig å undertrykke følelser. Vis at du forstår barnet og si for eksempel: Jeg forstår at du er lei deg og skjønner at du aller helst ønsker å være sammen med meg . Jeg ønsker å være sammen med deg, men nå må jeg på jobben. Den voksne til passe på deg.
Gå når du sier du skal gå
Bli gjerne en stund i barnehagen, men når du først skal gå, må du ikke la barnet få dra det ut. Snakk med de voksne i barnehagen og bli enige om hvordan de best kan ta i mot ditt barn. Gjør det samme hver dag, det skaper forutsigbarhet og trygghet. Ikke lur deg bort, det bidrar til utrygghet og kontrollbehov hos barnet.
Fortell når du kommer tilbake og hold det du lover
Selv om barnet er lite og ikke har samme forståelse av tid som eldre barn, vil det etter hvert forstå. Ikke si at du kommer snart om du ikke gjør det.
La barnet få beholde smokk eller kosebamse ved avskjed
Det er godt for barnet å ha noe trygt å trøste seg med. Bli enige om en gradvis avvenning etter hvert som barnet blir tryggere.
Klamrer barnet seg til deg og nekter å slippe, er det beste for barnet at det er du som forelder som løsner grepet og overleverer barnet til et trygt fang. Gi gjerne uttrykk for at du forstår at dette er vanskelig. Da bidrar du til at barnet føler seg forstått og det slipper å oppleve at den voksne i barnehagen tar fra det tryggheten.
Trygg deg selv
Ikke vær redd for å ringe barnehagen for å spørre hvordan det går.
La barnet om mulig ha kortere dager i barnehagen de første ukene.
Prioriter god tid sammen med barnet på ettermiddag og kveld.
Snakk positivt om alle voksne barnet møter i barnehagen
Gode barnehager har alltid en kontaktperson til barnet. En som følger barnet ekstra opp i løpet av dagen. Dette er viktig for en trygg og god tilknytning. Det hender at kontaktpersonen ikke alltid er til stede. Ved å snakke positivt om alle, bidrar du til at det er enklere for barnet å bli trygg på mer enn bare en. Er det none du ser barnet ikke er trygg på, ta kontakt med barnehagen og fortell hva som er vanskelig og hvordan du ønsker det.
VELKOMMEN TIL EN TRYGG TILVENNING!