Her hos oss lærer vi hele tiden når det kommer til mat, og i 2023 har vi hatt en skikkelig "opprydning" i pålegget vårt. Vi ønsker å unngå ultraposessert også når det kommer til pålegg, så da måtte den gode gamle gule runde boksen med leverpostei byttes ut med en annen. Vi har også en bevisst holdning til salt og sukker.
Vi har alltid bakt vårt eget økologiske brød og laget maten vår fra bunnen av, og det er vi stolte av. Mat er et av satsningsområdene våre og vi har egen kokk, "Kokken Thor" som barna kaller han. Thor bidrar til variert og smakfull mat som igjen bidrar til matglede for både store og små. Vi bruker rundt 50% økologiske produkter i barnehagen.
I 2022/2023 var vi med i forskningsprosjektet "Matnyttig" i regi av UiA, og vi har valgt å fortsette med mange av tingene som vi lærte her, blant annet månedens grønnsak, sapere-samlinger, måltidsråd og det å repetere retter over tid.
Barna får servert alle måltider i barnehagen; frokost, lunsj og ettermiddagsmat i tillegg til frukt og grønt. Om barna er veldig sultne på slutten av dagen, får de litt frukt.
FUS barnehagenes egen satsing på sunt kosthold passer godt inn med vår egen:
FUS SmartMat er et mat- og måltidsprosjekt som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Vi mener at trivelige måltider bidrar til matglede og gode matvaner for barna i FUS barnehagene. Næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Det bidrar til at barna får overskudd til aktivitet og konsentrasjon.
Barn inspirerer hverandre i lek og felles aktiviteter. De er nysgjerrige og utforskende, og vår oppgave er å stimulere og oppmuntre barna til dette også ved måltidene, og gi dem nye smaksopplevelser. Barnehagen er en fin arena for å gjøre barna kjent med et variert utvalg av råvarer. Slik kan FUS barnehagene bidra til å gi barna et rikere og mer variert kosthold.
Våre 8 retningslinjer er basert på Helsedirektoratets anbefalinger for sunn mat og matglede:
1. Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan- både til brødmåltider og varmretter.
2. Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.
3. Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.
4. Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkort. Vi bruker også flere typer belgfrukter i maten vår, som
linser og bønner.
5. Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
6. Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke til måltid.
7. Vi bruker naturlige søte ting som f.eks. frukt, bær, og honning (ikke til barn under ett år).
8. Vi serverer varme måltider og alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker.