Hopp til innhold
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!

FUS SmartMat

FUS Smartmat
FUS SmartMat er et mat- og måltidsprosjekt som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Vi mener at trivelige måltider bidrar til matglede og gode matvaner for barna i FUS barnehagene. Næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Det bidrar til at barna får overskudd til aktivitet og konsentrasjon.
Barn inspirerer hverandre i lek og felles aktiviteter. De er nysgjerrige og utforskende, og vår oppgave er å stimulere og oppmuntre barna til dette også ved måltidene, og gi dem nye smaksopplevelser. Barnehagen er en fin arena for å gjøre barna kjent med et variert utvalg av råvarer. Slik kan FUS barnehagene bidra til å gi barna et rikere og mer variert kosthold.

FUS SMARTMAT BETYR AT:

 1. VI SERVERER GRØNNSAKER TIL MÅLTIDENE.
 • Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både oppskårne grønnsaker til brødmåltider, og varmmåltider med en stor andel grønnsaker.
 1. VI BRUKER REN FISK ELLER FISKEMAT MED HØYEST MULIG FISKEINNHOLD.
 • Vi er nøye med å velge produkter med mest mulig fisk, dersom vi ikke serverer ren fisk.
 1. VI BRUKER RENT KJØTT ELLER KJØTTVARER MED HØYEST MULIG KJØTTINNHOLD.
 • Vi er nøye med å velge produkter med høyest mulig kjøttprosent, dersom vi ikke serverer rent kjøtt.
 1. VI BRUKER MEST MULIG NÆRINGSRIKT KORN.
 • Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn (gjerne «gamle» kornsorter som emmer, spelt og byggryn). Vi bruker også flere ulike typer belgfrukter (som for eksempel linser og bønner).
 1. VI BALANSERER INNTAKET AV ULIKE TYPER FETT.
 • Det betyr at vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
 1. VI BRUKER VANN SOM TØRSTEDRIKK.
 • Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.
 1. VI BRUKER I STØRST MULIG GRAD NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER.
 • Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
 1. VI HAR GOD BALANSE MELLOM VARMMÅLTIDER OG BRØDMÅLTIDER FOR Å SKAPE VARIASJON.
 • Vi serverer varmmåltider 4 ganger i uken og 1 brødmåltid med egg eller omelett.

Frokosten hos oss er for det meste havregrøt med melk, frukt og kanel.
Ettermiddagsmåltidet består av grønnsaker/frukt/brød/knekkebrød.