SmartMat er FUS-barnehagenes matkonsept.

FUS SmartMat er et mat- og måltidskonsept som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Vi mener at trivelige måltider bidrar til matglede og gode matvaner for barna i FUS barnehagene. Næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Det bidrar til at barna får overskudd til aktivitet og konsentrasjon.

Barn inspirerer hverandre i lek og felles aktiviteter. De er nysgjerrige og utforskende, og vår oppgave er å stimulere og oppmuntre barna til dette også ved måltidene, og gi dem nye smaksopplevelser. Barnehagen er en fin arena for å gjøre barna kjent med et variert utvalg av råvarer. Slik kan FUS barnehagene bidra til å gi barna et rikere og mer variert kosthold.

FUS SmartMat retningslinjer

1. GRØNNSAKER
Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.

2. FISK
Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.

3. KJØTT
Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.

4. KORN
Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn. Vi kan også benytte flere ulike typer belgfrukter, som for eksempel linser og bønner.

5. BALANSERT INNTAK AV FETT
Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.

6. VANN
Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.

7. NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER
Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).

8. VARIASJON
Vi serverer varme måltider og andre alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker.

Mat er mer enn bare mat  

For å utvikle matglede og følelsen av spenning ved å prøve noe nytt, er det sosiale rundt måltidet kanskje vel så viktig. Barna skal oppleve felleskap, mestring, glede og gode samtaler, og få mulighet til å bidra i aktiviteter knyttet til maten og måltidene. Derfor tar vi oss god tid slik at barna får ro til å nyte maten.  

Vi legger til rette for tre måltider hver dag, enten medbrakt eller servert. Vi tar del i måltidene sammen med barna, tar hensyn til allergier og spesielle behov, og alle vasker hendene sine før vi spiser: ) 

For å sikre den pedagogiske kvaliteten på våre måltider, gjennomfører vi CLASS-observasjoner. Her kan du lese mer om dette og vår store satsing Barnet først. 

 Vi jobber også for å redusere matsvinn og gi barna kunnskap og matens opprinnelse, produksjon og veien fra mat til måltid. Les mer om bærekraft her

Relaterte artikler

Hva er en god matpakke?

Har du svaret på dette 100 000 kr spørsmålet så del det med andre, eller kanskje ikke. For er det noe vi som jobber i barnehagen ser daglig så er det at det...

Les mer →

Hverdagen er en fest…

På vei hjem fra barnehagen hører jeg en 2 åring si, «mamma, vet du hva vi fikk i barnehagen i dag da?» Han ser forventningsfullt opp på mor og venter på at h...

Les mer →

Matboks til besvær

Mat og måltid er en stor og viktig del av barnehagehverdagen, for ikke å snakke om i livet vårt. Fra vi blir født, og nærmest til vi tar de siste åndedrag er...

Les mer →

Er vi treige når vi bruker lang tid ved måltidet?

Klokken er halv 12 og vi er klare til å sette oss ned ved bordet. Bleiene er nye, køen på toalettene er borte og hendene er gullende rene. De som treffer oss...

Les mer →

«Uten mat og drikke, duger helten ikke»

Det er virkelig lykke blant barna i barnehagen når de får hjemmelaga tomatsuppe med makaroni. Barna elsker tomatsuppe, men mange ser ikke helt gleden rundt...

Les mer →

SmartMat oppskrift: Fiskepakker

Denne retten er perfekt på tur! I stedet for pølser legger du fiskepakker på rist over bålet eller grillen.

Les mer →

SmartMat oppskrift: Grønn smoothie

Smoothie er en flott måte å få i små kropper grønne blader. Ingefær styrker tarmfloraen, demper bittersmaken fra bladene, og gir smoothien en frisk smak.

Les mer →

Kristiansands største barnehage med Norges største kake?

Det nye bygget til Vågsbygd FUS barnehage i Kristiansand, åpnet med brask og bram fredag 24.juni, med selveste ordfører Harald Furre til stede.

Les mer →