Når de yngste barna begynner i barnehagen for første gang, er det ikke mulig å forklare dem hvordan denne første store overgangen i livet kommer til å foregå. En god overgang er viktig for alle barn, enten det er fra hjem til barnehage, eller til en ny barnehage. Barna trenger derfor at foreldre og de ansatte samarbeider til barnets beste, slik at overgangen blir så sømløs som mulig. Målet er at barnehagen blir et positivt tilskudd i barnets liv som gir barna mange nye muligheter for trivsel og utvikling. En god tilvenning der barnet får tid og muligheter til å gjøre seg kjent, sammen med dere foreldre, vil fremme et trygt barn som kan trives, leke, utforske og lære i barnehagen.
Hovedtrekkene fra tilvenningsperioden i Brånåstoppen FUS kan oppsummeres i følgende punkter:
- Det avvikles foreldremøte for nye foreldre i god tid før oppstart.
- Alle nye familier inviteres til lekegrupper kort tid etter opptak.
- Det tilbys oppstartsamtaler før barnet begynner i barnehagen.
- Tilvenning i små grupper for at barnet skal ha best mulig forutsetninger for å bli kjent med det fysiske miljøet og bygge relasjoner.
- Ved oppstart er foreldrene tilstede sammen med barnet i minimum 5 dager. Oppstarten utvides ved behov.
- Foreldrene deltar aktivt i praktiske oppgaver, og har ansvar for barnet i lek, stell og måltid.
- Tilknytningspersonen fra barnehagen er i nærheten, nærmer seg barnet i den grad barnet kjenner trygghet og tar over praktiske oppgaver gradvis.
- Tilvenningssamtale med pedagogisk leder, eller tilknytningsperson etter de første ukene i barnehagen
For å få til en god og trygg oppstart for både barn og foreldre bruker vi en foreldreaktiv modell for tilvenning. Modellen brukes hovedsakelig for de yngste barna under tre år, men deler av den brukes også for barn over tre år. Foreldreaktiv tilvenning innebærer at foreldrene har en aktiv rolle overfor eget barn i tilvenningsperioden. Det er foreldre som representerer trygghet for barnet og som derfor er best egnet til å støtte barnet når det skal bli kjent i et nytt miljø. Som foreldre er det dere som kjenner barnets rutiner og vet når barnet trenger trøst og nærhet eller når barnet er klar for lek og utforskning. I løpet av tilvenningsdagene har dere mulighet til å dele denne kunnskapen om barnet med de ansatte. Dere hjelper barnet med å bli kjent med ansatte og andre barn. Målet er at barnet gradvis erfarer at barnehagen er et fint og trygt sted å være.