FUS SMARTMAT
FUS SmartMat er et mat- og måltidsprosjekt som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Vi mener at trivelige måltider bidrar til matglede og gode matvaner for barna i FUS barnehagene. Næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene» er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Det bidrar til at barna får overskudd til aktivitet og konsentrasjon.
Barn inspirerer hverandre i lek og felles aktiviteter. De er nysgjerrige og utforskende, og vår oppgave er å stimulere og oppmuntre barna til dette også ved måltidene, og gi dem nye smaksopplevelser. Barnehagen er en fin arena for å gjøre barna kjent med et variert utvalg av råvarer. Slik kan FUS barnehagene bidra til å gi barna et rikere og mer variert kosthold.
FUS SMARTMAT BETYR AT:
- VI SERVERER GRØNNSAKER TIL MÅLTIDENE.
- Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både oppskårne grønnsaker til brødmåltider, og varmmåltider med grønnsaker.
- VI BRUKER REN FISK ELLER FISKEMAT MED HØYEST MULIG FISKEINNHOLD.
- Vi er nøye med å velge produkter med mest mulig fisk, dersom vi ikke serverer ren fisk.
- VI BRUKER RENT KJØTT ELLER KJØTTVARER MED HØYEST MULIG KJØTTINNHOLD.
- Vi er nøye med å velge produkter med høyest mulig kjøttprosent, dersom vi ikke serverer rent kjøtt.
- VI BRUKER MEST MULIG NÆRINGSRIKT KORN.
- Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn
- VI BALANSERER INNTAKET AV ULIKE TYPER FETT.
- Det betyr at vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
- VI BRUKER VANN SOM TØRSTEDRIKK.
- Vi drikker vann når vi er tørste. Melk serveres til lunsj. Saft kun en sjelden gang ved spesielle markeringer.
- VI BRUKER I STØRST MULIG GRAD NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER.
- Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
- VI HAR GOD BALANSE MELLOM VARMMÅLTIDER OG BRØDMÅLTIDER FOR Å SKAPE VARIASJON.
- Vi serverer alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og inntak av nok grønnsaker.