
Tilvenning i Heddeveien FUS barnehage
De fleste av dere har vi allerede møtt på Åpen dag, eget besøk eller via en samtale per telefon. Felles for dere er at dere har blitt litt kjent med bygget og hvordan vi organiserer oss, men mye er likevel nytt så den første tiden er det viktig at dere stiller spørsmål om alt dere lurer på. For mange av dere er det også første barn i barnehagen, så vi skjønner at dere kjenner på usikkerhet og har mange spørsmål.
Tilvenningsperioden er en ny og spennende tid med mange endringer for store og små i familien. Foreldredeltakelse og medvirkning står sentralt, og vi legger opp til god tid til relasjonsbygging og trygge relasjoner med både primærkontakt og øvrig personal på gruppen. Forskning viser også at barnets tilvenning går bedre når foreldre er med i barnehagen over flere dager og at ansatte er fleksible og tilpasser seg barnets behov og reaksjoner, er avslappende og er gode relasjonsbyggere.
Første hjelp på veien er oppstartsamtalen der vi sammen går gjennom nyttig informasjon både fra oss til dere, og fra dere til oss. Fokuset er at vi ønsker å bli kjent med deres barn. Det er, med få unntak, pedagogisk leder som gjennomfører samtalen med dere. Denne samtalen gjennomføres etter tildelt plass, men i god tid før selve oppstarten/tilvenningen.
Vi ønsker at foreldre er tilstede over flere dager og deltar aktivt i rutiner og lek. Om det er 2, 3 eller 5 dager er det barnets behov som bestemmer. Erfaringen vår sier at flere kortere dager er bra for de aller fleste, da med en gradvis økning i antall timer.
.jpg?timestamp=1643285043121)
.jpg?timestamp=1643286389144)
Barn er ulike med ulike behov, men vi tilpasser oss selvfølgelig deresbarn. De første dagene er fokuset å bli kjent med store og små, og barnehagens fysiske miljø, inne og ute. Det at barnet får bli kjent med personalet med foresatte som base, gir barnet en ekstra trygghet. Det blir dermed lettere for barnet å gå inn i nye relasjoner. Vi har selvfølgelig faste rutiner på dagene våre jfr dagsrytmen, dette er også med på skape trygghet for barna.
De første dagene er det foreldre eller primærkontakt som hjelper barnet ved måltid, bleieskift, toalettbesøk og legging så fremt det lar seg gjøre. Det skal oppleves trygt og godt, og vi skal lese barnets signaler. For at vi skal klare å møte barnets behov er det veldig viktig at dere som foreldre forteller oss om dagligdagse hendelser til barnet, rutiner hjemme osv. På denne måten har man både i barnehagen og hjemme mulighet til å forstå hva barnet mener når det forteller om sine opplevelser ved hjelp av enkeltord, fakter og kroppsspråk.
Innad i barnehagen gjennomfører vi dagene med fokus på gode overganger og avslutninger, god struktur og organisering, god tid og nok av informasjon. Trygghetssirkelen som pedagogisk verktøy er sentral i alle møter vi har med barna. Trygghetssirkelen kjenner de fleste av dere via helsestasjonen. Stikkord her er relasjoner, observasjon, individuell tilpasning og veiledning.
Vi håper at dere med dette er klare til å starte tilvenningen og at dere får en fin tid sammen med oss. Ikke nøl med å ta kontakt med oss om det skulle være noe, vi er her for dere.