Skal du være høyt og lavt, og er liten men skal bli stor, må du ha riktig mat. Vårt mål er å skape matglede gjennom riktig og sunt kosthold. Hode og kropp skal utvikle seg, og alle små helter må ha overskudd til lek og læring hele dagen.
I FUS barnehagene har vi fokus på mat og måltider. SmartMat er FUS-barnehagenes matkonsept.
Viktige prinsipper i vårt mattilbud er: grønnsaker, fisk, rent kjøtt, vegetarretter, fullkorn, balansert inntak av fett, vann som tørstedrikk, naturlige søtningsstoffer og variasjon.
I Horneberg FUS barnehage har vi en kostholdsansvarlig ansatt i 60 % stilling på kjøkkenet; Alexander Brun.
Hver dag serverer Alex lunsj, og ett ettermiddagsmåltid med knekkebrød/ brød og frukt og grønnsaker.
Alex er en matmagiker som lager alt fra bunnen av, og han greier å gjemme mange gode næringsstoffer i sine retter. Både ansatte, barn og foreldre setter pris på at Alex disker opp med sunne måltider som metter hver dag!
Frokost medbringes hjemmefra.
På merkedager som nissefest, karneval og sommerfest koser vi oss med «festmat», men ellers i året er vi nøye på at dette ikke serveres. Dette gir foreldre oversikt over hva barnet får i seg, og dere kan selv regulere hvor mye og hvor ofte barna får servert «godsaker».
LUNSJMENYEN I HORNEBERG FUS
- Mandager: Alex sitt nystekte grovbrød, med et utvalg pålegg og knasende grønnsaker.
- Tirsdager: Havregrynsgrøt som metter sultne mager
- Onsdager: Fiskeonsdag! Alex lager fiskemåltid til små og store
- Torsdager: Ferske grovbrød eller rundstykker.
- Fredager: Varmmat - her er det både tilgjengelige råvarer, barnas innspill og kokkens kreativitet som spiller inn. Kjøtt, kylling eller vegetar serveres.
Vi har også vår egen kjøkkenhage i barnehagen. Her får barna bidra i prosessen - fra klargjøring av jorden, såing, setting av poteter, vanning og til slutt innhøsting. Ja, her får de mulighet til å følge maten vår hele veien fra jord til bord.
På turdager spiser barna turmatpakke som de har med seg hjemmefra.