Barnehagen skal fremme et trygt og godt psykososialt miljø, samt forebygge krenkelser og mobbing. De siste årene har det vært økt fokus på krenkelser, utenforskap og mobbing i barnehagen. Vi har sett i media hvilke negative konsekvenser det kan ha for barn og familiers liv, å bli utsatt for mobbing. Forskning viser også en sammenheng mellom utvikling av et bredt spekter av helseproblemer hos de som er, eller har vært, utsatt for mobbing. Eksempler på dette kan være angst, depresjon og psykosomatiske plager (Brevik, m. fl. 2017.)
Forskning viser også at det er en sammenheng mellom frafall i videregående opplæring og mobbing i barnehagen (Lund, 2013). Det har ifølge (Brevik m.fl. 2017) lenge vært kjent at utdanning og fullføring av videregående skole, er blant nøkkelfaktorene for god helse og stabil tilknytning til arbeidsmarkedet. Det er verdt å merke seg at også mobberen har større sårbarhet for å slite med ulike helseplager, både nå og senere i livet.
I 2021 kom det et nytt kapittel i barnehageloven som omhandler mobbing og krenkelser i barnehagen. Loven gir alle ansatte i barnehagen plikt til å gripe inn hvis et barn blir utsatt for krenkelser som utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Denne loven legger til grunn en nulltoleranse mot krenkelser, og til at alle ansatte har plikt til å gripe inn og lage tiltak som forebygger.
Med den nye loven innføres både en aktivitetsplikt og en skjerpet aktivitetsplikt for alle barnehageansatte. Dette betyr at ansatte som opplever at et barn blir krenket eller mobbet av et annet barn eller en voksen har plikt til å melde fra til styrer. Loven viser også til en plikt i å iverksette tiltak som forebygger handling og ved uro/bekymring.
Aktivitetsplikten innebærer blant annet:
- Plikt til å følge med
- Plikt til å melde fra
- Plikt til å undersøke
- Plikt til å sette inn tiltak
Krenkelser og mobbing forekommer i barnehager. Jo tidligere vi oppdager det, jo høyere sannsynlighet er det for å lykkes i å forebygge utenforskap. Ved å gi barn en god start, gode holdninger og kunnskap om hvordan vi samhandler og snakker med hverandre, vil vi gjøre barn i stand til å ivareta både seg selv og andre. De vil kunne oppleve å være en del av et felleskap, samt lære viktigheten av å inkludere andre i dette. Det å lære barn å være en god venn for andre, kan i seg selv være en forebyggende faktor.
Vårt mål er at barn i barnehagen, skal oppleve et trygt psykososialt miljø preget av trygghet og inkludering. Barn skal få oppleve at det betyr noe å være en del av et felleskap. Barn i vår barnehage skal ikke utsette andre for mobbing og skal heller ikke selv bli utsatt for mobbing. Hverken av barn eller ansatte.
Barnehagen skal bidra til at:
· De ansatte i barnehagen handler raskt og riktig når et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø
· Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med og melde fra til styreren til barnehagen dersom de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø
· Barnehagen får ansvar for å utarbeide en skriftlig plan med egne tiltak
Barnehageloven sier:
§ 41.Nulltoleranse og forebyggende arbeid.
Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser.
Barnehagen skal forebygge tilfeller hvor barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, ved å arbeide kontinuerlig for å fremme helsne, trivselen, leken og læringen til barna.
§ 42.Plikt til å sikre at barnehagebarna har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø (aktivitetsplikt)
Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det.
Alle som arbeider i barnehagen, skal melde fra til barnehagens styrer dersom de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Styreren skal melde fra til barnehageeieren i alvorlige tilfeller.
Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken.
Når et barn eller foreldrene sier at barnet ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen undersøke saken og så langt det finnes egnede tiltak, sørge for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø. Det samme gjelder når en undersøkelse som barnehagen selv har satt i gang, viser at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Tiltakene skal velges på grunnlag av en konkret og faglig vurdering.
Barnehagen skal lage en skriftlig plan når det skal gjøres tiltak i en sak. I planen skal det stå
a. hvilke problemer tiltakene skal løse
b. hvilke tiltak barnehagen har planlagt
c. når tiltakene skal gjennomføres
d. hvem som skal gjennomføre tiltakene
e. når tiltakene skal evalueres.
§ 43.Skjerpet aktivitetsplikt dersom en som arbeider i barnehagen, krenker et barn
Dersom en som arbeider i barnehagen, får mistanke om eller kjennskap til at en annen som arbeider i barnehagen, krenker et barn med for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering eller trakassering, skal vedkommende straks melde fra til barnehagens styrer. Styreren skal melde fra til barnehageeieren.
Her finn du vedtak til lov om endringar i barnehageloven:
Nullmobbing:
Informasjon til barn, unge og foreldre om mobbing og rettigheter
Klepp modellen:
Klepp kommune har utarbeidet en egen nettside med for tverrfaglig samarbeid mellom de ulike instansene i kommunen.
"Klepp-modellen skal sikre at born og unge får den oppfølginga og hjelpa dei treng gjennom eit samarbeid mellom familien og kommunen.
Årsaka til oppfølging kan variera, men arbeidet fram til ei løysing skal vere lik. Arbeidet vert delt i nivå; Oppdaging, Tidleg innsats og ulike gradar av Oppfølging."
Trykker du deg inn på linken under, kommer du direkte inn i Klepp-modellen.