Fem år og siste året i barnehagen så skjer det en del faste aktiviteter. Vi har førskolegruppe på tvers av avdeling Friskus og Tretoppen fast en dag i uken. Vi har fokus på å være selvstendig og utøve utholdenhet med lengre turer. En uke hver hver vår er førskolegruppen sammen hver dag en hel uke og vi blir godt kjent med hverandre før vi starter på skolen. Vi har avslutningstur og avslutningsfest med overnatting i løpet av denne uken .Vi følger Kristiansand kommunes opplegg med kroppen er min og vi har vanntilvenningskurs for alle førskolebarna våre. Dette kan dere lese om på denne siden.
Kroppen
Kroppen er min Et opplegg for alle førskolebarn i Kristiansand kommune/ Lindtjønn FUS barnehage. I rammeplanen for barnehager, er det tydeliggjort at barnehager skal jobbe med livsmestring og helse. Dette innebærer blant annet at barnehagen skal ha kompetanse på vold og seksuelle overgrep. "Gjennom den daglige og nære kontakten med barna er barnehagen i en sentral posisjon til å kunne observere og motta informasjon om barns omsorgs- og livssituasjon. Personalet skal ha et bevisst forhold til at barn kan være utsatt for omsorgsvikt, vold og seksuelle overgrep, og vite hvordan dette kan forebygges og oppdages." For å styrke de ansattes i arbeidet med dette har vi i samarbeid med Kristiansand kommune og internt på barnehagen kurset våre ansatte i samarbeid med Siri Søftestad (sosionom, Phd) og Inger Lise Andersen (Klinisk sosionom). Pedagogene har gjennomført en grundig opplæring gjennom flere ulike kurs som har gått på traumebevisst tilnærming, vold og seksuelle overgrep. Pedagogene har lært å bruke samtaleverktøyet som heter: "Kroppen er min". HOVEDMÅL : Å forebygge og oppdage seksuelle overgrep Vi gjennomfører fire samlinger for førskolebarna i høsthalvåret og fire samlinger vårhalvåret. Disse samlingene går på temaene: Kropp og grenser Hvem bestemmer Hemmeligheter Si det til noen Lindtjønn Fus barnehage har hvert år foreldremøte hvor det blir informert til foreldregruppen om vårt systematiske arbeid med "Kroppen er min". Dette er viktig for oss å formidle da dette kan være forebyggende og også for å si noe om at vi gir barna en kunnskap som kan være nyttig for alle barn, uavhengig av deres opplevelser og erfaringer.
Vanntilvenning
Fokuset er vanntilvenning og målet er at alle barna skal oppleve trygghet i forhold til vann. Når vi legger vekt på vanntilvenning, så er det første steg på veien til å lære seg å svømme. Vi har fokus på at det skal oppleves trygt gjennom bading, lek og vannaktiviteter.
Garderobesituasjonen er også en del av selvstendighetstreningen. Det å kunne passe på tingene sine, kle seg selv og huske alt man hadde med seg. Det er også fint å kunne treffe andre førskolebarn på tvers av gruppene.
Barna i Lindtjønn Fus barnehage vokser opp på Sørlandet og vi er omgitt av kysten på alle kanter. Dette tilbudet gjør at barn og voksne får en god start på tilnærming til vann og et forsprang på å styrke barnas muligheter for å lære å bli svømmedyktige. Vi ønsker å gjennomføre vanntilvenningen i små grupper i et lite basseng for at barna skal oppleve tryggheten. Vi blir hentet i taxi og har vår bassengtrening på Kløvertun i varmtvannsbassenget. Alle barna får tilbud om åtte ganger i basseng