Vi serverer tre måltider hver dag, frokost, lunsj og ettermiddagsmat. Ofte starter dagen med havregrøt. Frister ikke det står både hjemmebakt brød og knekkebrød på menyen. Det serveres frukt og grønnsaker til alle måltider.
Barna sitter ved lave bord og stoler. Barna er til enhver tid fri til å forlate bordet. Når noe faller på gulvet, eller barnet trenger tørkepapir er dette tilrettelagt slik at barnet skal mestre. Vi ønsker at barna skal assosiere måltidene med noe som er hyggelig samtidig som de opplever en passe metthetsfølelse.
Vår erfaring er at barna ønsker å delta på måltidene og viser utholdenhet. Noen spiser raskt og noen bruker lengre tid, hos oss er det rom for alle.
Barnehagen serverer minst et varmt måltid i uken. Maten lages fra bunnen med rene produkter, fisk, kjøtt og grønnsaker. Når barna har bursdag kan bursdagsbarnet velge mellom fruktfat, egenlaget is eller smoothie. Vi er ikke en sukkerfri barnehage men skiller mellom hverdag og fest. Aasen og Wilhelmsen sier at felles måltid der alle spiser samme mat bidrar til at barn oftere sender mat til hverandre og deler på maten. Dette mener vi skaper fellesskap og tilhørighet. Barna får også tilgang på de samme næringsstoffene slik at kroppen har nok «bensin» til å leke en hel dag.
Dette innebærer at vi har vår egen grønnsakhage hvor vi følger prosessen fra frø, til grønnsak, for så å bruke det i matlaging. Sammen passer vi på at grønnsakene får stell og nok vann.
Vi tilrettelegger for at barna skal delta i matlaging helt fra start.
Er grønnsakene "harde" innebærer det kanskje at de må kokes litt før de kuttes. For oss er det viktig at barna opplever at de bidrar til fellesskapet. At den jobben de gjør er viktig.
Hvis du ønsker å vite mer om SmartMat gå videre på linken her: