Åsebøen Fus barnehage ligger i naturskjønne omgivelser på Stangelandsfeltet i Kopervik i Karmøy kommune.
Vi ligger med gangavstand til skog, sjø og byen vår Kopervik. Disse nærområdene bruker vi aktivt på våre turer og utflukter og ulike prosjekter.
I Karmøys vakre lynghei har vi flere varierte områder som vi liker å dra på utflukt til:
Liarlund
Eksempler på steder vi drar er : Liarlund hvor vi finner bl.a Speidarplassen, Trollskogen, Apekattskogen, Karensteinen, Svartamyr, og Olavsvang hytta og Ånå.
Noen av stedene har tilrettelagt med grill muligheter å det hender ofte at vi da tar med oss god mat og tilbringer hele dagen ute på tur.
Åna
Ved Åna kan det være alt fra en sildrende bekk til at den går over sine bredder og lager en liten "innsjø".
På alle disse stedene får barna utfolde seg i den rike naturen samt kjenne på fysiske utfordringer som å klatre i trær, opp en fjellvegg, ned en skrent og et hopp og to fra sten til sten. Vi ønsker at barna skal få bruke naturen som sin lekearena. Vi ser at barna knytter gode relasjoner, og samhold og vennskapet blomstrer i takt med fantasien.
Tarzan og Sabeltann
Tarzan og Sabeltann parken er to lekeparker som ligger i kort gå avstand for de minste. Her får de utfolde seg og kjenne på kroppsbeherskelse blandt lekeapperater, hinderløyper og klatring.
Åsebøen stadion
Åsebøen stadion ligger som nærmeste nabo til barnehagen vår. Her har vi god tummleplass for små og store. Man kan løpe, sparke fotball ha ringleker. Eller vi kan rett og slett bare ligge på rygg på gressmatta og se skyene seile forbi mens man ligger og filosoferer og undrer seg over mangt.
Konkibakken
Konkibakken er et annet populært turområde sommer som vinter. her finner man ly mot den kalde nordavinden.
Om sommeren kan vi spille vollyball , leke i parken, eller sette seg i den flotte blomsterenga som finnes her.
På vinteren er Konkibakken et yndet sted for aking både for store og små. Noen vil ake helt fra toppen av den store bakken, andre nøyer seg med å ikke gå helt til topps. Noen velger også å leke nede på sletta med å lage snømenn og snøengler.
Jonstrand og Tresvik
Jonstrand og Tresvik ligger til Karmsundet ikke så langt fra oss. Herfra kan vi se båttrafikken opp og ned.Vi utforsker livet i fjæra, fisker, fanger krabbe , samler skjell av ulike slag. På varme sommerdager er det deilig å kunne kjøle seg ned i sjøen.
Sålefjellet
Sålefjellet er Karmøys høyeste fjell 132m.o.h. De eldste barna har som en avsluttningstur hit før de går over på skolen. Det er en ganske lang og strabasiøs tur, men stoltheten er til å ta og føle på når de kan nyte lunsjen sin på Karmøys topp med utsikt over havet, fastlandet og langt utover Karmøys kommune grenser.
Byen vår Kopervik
Byen vår Kopervik brukes også flittig. Kopervik er en liten små by med flott havneområde og små koslige butikker, med et yrende liv.
Kopervik var i sin tid et betydelig handelsted for skipsfart, fiske og handel og hermetikk fabrikker.
Vi oppsøker Kopervik på våre turer både for å besøke ulik bedrifter, kjenne på by livet , leke i byparken.
Vi drar også ned til byen for å kaste glass og metall som vi kildesorterer, da filosoferer vi sammen om hva det vil så å ta vare på miljøet, samt hva vi kan gjøre for å hjelpe til med dette.
Vi besøker flere minnesmerker som Karmøys historielag har laget enten med en minneplate eller byste av kjente kopervikinger som bl.a :
- Tormod Torfæus , han var opprinnelig fra Island men kom til Kopervik i ca 1669. Han var en kongelig historiker som skrev om det norrønne/norske rike.
- Gustav Johnsen var en en blid og godt likt gatefeier i Kopervik, han sørget alltid for at gatene var rene og fine i byen .
- Magnus Gjertsen en kjent kunstmaler, han malte ulike motiver fra Karmøy, han var også en kjent portrett maler.
- Magnus Haaland som var lege og forsker og allerede så tidlig som på 1900 tallet var han en kjent kreftforsker.
- De falne sjøfolk og fiskere finner vi utenfor Kopervik Kirke, den er et minnesmerke for de som mistet livet på sjøen under 2.verdenskrig.
- Treborg er noe av den eldste bebyggelsen med sine små hvite hus, det var her Kong Sverre bygget sin borg på slutten av 1100 tallet.
- Varden er en gammel hellegrav fra jernalderen , fra den høyden kan man se utover hele havna og ble derfor brukt som utkikkspost mot fremmede inntrengere som kom sjøveien.
Ekskursjoner:
På våren har vi flere utflukter til litt lengre distanser, men som absolutt er en del av kulturarven vår. Da reiser vi med buss til steder som Visnes, Olavskirken, Norvegen historiesenteret og Bukkøy vikinggård.
Visnes har fra tidligere tider vært et gruve samfunn som utvant malm og kobber.
Frihetsgudinnen utenfor New York er laget av bl.a kobber fra Visnes.
Visnes var i mange år et av landets rikeste og mest moderne samfunn.
I dag kan man besøke gruvemuseet, administrasjonsbygningen, smeltehytta, lysthuset, arbeiderboligen og Svennhuset samt nyte den flotte Fransahagen.
Olavskirken på Avaldsnes ble reist av Håkon Håkonsen rundt år 1250. Den var en del av av en større kongsgård. Håkon Håkonsen vigslet kirken til Olav den hellige.
For oss er Harald Hårfagre den kongen vi forbinder mest med Avaldsnes. Det var han som samlet Norge til et rike.
Det sies at han lovet at han ikke skulle klippe av seg hår og skjegg før han hadde klart å samle Norge til ett rike. Harald Hårfagre hadde sin store kongsgård her.
Sagaen sier at Harald var en vakker konge som var både stor og sterk, gavemild og vennlig. Han var høgt elska av folket sitt.
Marias synål er en bautastein på 7,2 meter som står opp mot kirkeveggen på nordsiden av kirka.
Sagnet sier at den dagen steinen berører kirkeveggen blir det dommedag. Flere prester har gjennom tidene vært ute i nattens mulm og mørke for å hugge litt av steinen når den var for nær kirkeveggen.
Det finnes det tydlige spor av på toppen av bautaen at den er blitt hugget av. Pr dags dato er avstanden mellom bautaen og kirkeveggen 9,2 cm.
Nordvegen historiesenter ligger like ved Olavskirken, herfra ser bygget ut som Imres brønn. Kunnskapens kilde i følge norrørn mytologi.
Inne på senteret blir vi møtt av Harald Hårfagre som tar oss med til den magiske verden full av sagn, overtro og myter som folk trodde på før i tiden. Harald forteller om hvordan Avaldsnes ble til Norges eldste kongesete.
Vi møter seidmenn, skjoldmøyer og norrørne guder.
Områdene rundt både historiesenteret, Olavskirken og Bukkøy har mange gravhauger hvor det har vært arkologiske funn fra vikingtiden.
Bukkøy vikingård finner vi rett nedenfor Olavskirken. Her på en skogkledd øy finnes det langhus,leidangernaust, rundhus og andre små byggninger og et flott turområde.
Hver vår arangeres det her vikingfestival, da kommer det vikinger fra mange land, de slår leir mellom byggningene som finnes på Bukkøy. De viser fram håndtverk, verktøy, våpen og lager mat som var typisk i vikingtiden.
Det var stort sett fiskere, bønder, håndtverkere og handelsmenn som bodde her nede i den tiden.
Siden vi er en vikinginnspirert barnehage, kler vi oss opp i våre egne vikingklær og drar til festivalen, hvor vi får et godt innblikk i hvordan livet fortonet seg på den tiden.
Alle disse stedene vi nå har vært gjennom er kjente turmål for barna i Åsebøen Fus barnehage. Vi synes det er viktig at barna får bli kjent med øyas rike mangfold, kulturarv og vakre natur.