FUS SmartMat er et mat- og måltidskonsept som først og fremst skal fremme matglede hos barna. Maten som serveres hos oss skal gi barna energi til lek, læring og legge grunnlaget for et sunt kosthold resten av livet.
Hos oss i Håkonshella FUS Barnehage har vi et stort kjøkken midt i barnehagen, hvor avdelingene lager lunsj. Menyen hos oss varierer, men vi har fokus på å lage mat fra bunnen og velger de sunneste alternativene.
Noen av favoritt rettene til barna er hjemmelaget tomatsuppe, gulrot rundstykker, byggryns grøt med rørte bær, wok og fiskekaker med grønnsaker Ellers er brødmat med pålegg også alltid en vinner. Se gjerne vårt oppskriftshefte: : https://fus.no/photos/1/FUS/SmartMat_oppskriftshefte_2016.pdf
Vi er opptatt av å la barn delta i matlaging og tilby dem nye matvarer med ulike smaker og teksturer. Vi vet at slike sanserikeopplevelser i et godt og trygt felleskap, kan bidrar til at barna tør å smake mer og gi dem større matglede. Måltidene er en god arena for læring og utvikling, men felleskapet, de gode samtalene, humoren og tilhørigheten er kanskje det aller viktigste.
Retningslinjer for SmartMat:
1. GRØNNSAKER Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.
2. FISK Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.
3. KJØTT Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.
4. KORN -vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn.
5. BALANSERT INNTAK AV FETT
6. VANN Vi drikker vann når vi er tørste, og serverer melk til måltidene
7. NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER- vi bruker i størst mulig grad naturlige søtningsstoffer - feks bær.
8. VARIASJON - vi har god balanse mellom varme måltider og brødmåltider.