Tilvenning i barnehagen
Som dere kan lese om under fanen «Trygghetssirkelen - (COS)» støtter vi oss på denne i vårt arbeid med barnets tilvenning i barnehagen. Personalet skal gjennom kunnskap og omsorg gi trøst, nærhet og oppmerksomheten som barnet trenger for å føle trygghet i det nye og ukjente. For mange er møtet med barnehagen en av de første gangene omsorg og stell overlates til noen andre enn familien. For at barnet skal føle seg trygg på personalet, de andre barna og det fysiske miljøet setter vi av god tid til tilvenning. Vi er opptatt av at oppstarten i barnehagen skal tilpasses hver enkelt familie, og legger stor vekt på å ha et tett og godt samarbeid med barnets hjem. Personalet jobber aktivt for å knytte sterke bånd, og bruker så lang tid på tilvenningene som hvert enkelt barn og hver enkelt familie har behov for. God dialog og et nært samarbeid mellom personalet og foreldre er avgjørende for at barnehagen skal kunne tilrettelegge for barnets beste, personalet bruker derfor de første dagene sammen med dere til å bli kjent med barnets rutiner og hvordan dere gjør ting hjemme. Ett - toåringer har behov for voksne som er sensitive for barnets behov, er varme og gir trygghet og omsorg. Personalet skal være en trygg base for barnet som det kan utforske omgivelsene ut ifra. Vi sørger for tett oppfølging slik at barnet kan oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære. Vi må bruke god tid på å bli kjent med hverandre. Vi skal lære oss barnet å kjenne og kunne tolke barnets signaler. Barnet skal bli kjent med sin nye hverdag, barnehagens fysiske miljø, andre barn og nye omsorgspersoner.
Overganger innad i barnehagen
Overganger innad skjer når barn bytter avdeling, det er også en overgang for barnet når nye ansatte starter. Personalet har alltid ansvar for at barn og foreldre får rom til å bli kjent med barna og personalet når bytter barnegruppe eller nye personer trer inn i personalgruppen. Vi skal i størst mulig grad la barna bli kjent på nye avdelinger i god tid før overgangen skal skje, gjennom å ha med primærkontakten sin og eventuelt en gruppe med barn som skal på samme avdeling, på besøk og delta i lek og aktiviteter på ny avdeling. Ved overgang fra en avdeling til en annen, spesielt overgangen fra småbarnsavdeling, er det også fint dersom foresatte sette av litt tid til levering de første dagene. Barnet kan kjenne seg utrygt når det har oppstart på ny avdeling. Personalet skal samarbeide med hjemmet om dette, og gi råd slik at prosessen oppleves mest mulig trygg og naturlig for barnet. Dersom barnet ikke er trygt, vil det heller ikke leke, utforske og lære, derfor ønsker vi å prioritere dette. Så snart vi kan og helst i god tid før oppstart på ny avdeling, skal barnet få anledning til å besøke sin nye avdeling sammen med andre kjente barn og voksne. De voksne tilknytningspersonene rundt barnet, foresatte og ansatte, skal fungere som en trygg base og sikker havn, og identifisere barnas behov for trygghet og eventuelt støtte under utforskning. Alle får sin primærkontakt på alle våre avdelinger.
Overgang mellom barnehage til skole
Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning. De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen.
Vi har vår egen skolestarteravdeling - Gaupa. Denne avdelingen har unike opplegg med skoleforberedende aktiviteter, og har blant annet som mål å styrke samhold, føle tilhørighet og trygghet, øke barnas selvstendighet, innrette seg etter faste rutiner og kjøreregler. De øver på å vente på tur, å være en god venn, ta hensyn, sitte i ro over noe tid, uttrykke seg situasjonsadekvat, kle på og av seg selv, rydde etter seg. Barnehagen samarbeider nært med foreldrene, og jobber sammen om god progresjon frem mot en ny hverdag på skolen. Skolestarterne har også noen faste opplegg som Sabona-eksamensuke med et eget opplegg med litt ekstra tilrettelegging, overnatting i barnehagen og en flott avslutningsseremoni. De jobber med et aktivitetshefte og/eller aktiviteter tuftet på rammeplanen kalt Trampoline, med ulike oppgaver og en god progresjon frem mot skolestart. Barnehagen har gode samarbeidsrutiner med skolene, og har samarbeidsmøter med hvert enkelt barns skole, med mål om at overgangen skal bli best mulig for barna. Barna inviteres også til skolebesøk, og skolestartergruppa drar i tillegg på noen ekskursjoner til skolene slik at de blir bedre kjent og mer trygge i nye omgivelser