I Rishagen barnehage har vi et stort fokus på å servere barna et sunt, næringsrikt og variert kosthold. Vi har en visjon om å bygge «robuste» barn, og et viktig ledd i denne satsningen er å tilby mat som gir barna de gode byggeklossene de trenger for vekst og utvikling. Samtidig som det gir dem energi nok til å leke, lære og utforske gjennom en hel barnehagedag.
Måltidene som blir servert i barnehagen utgjør også en stor del av barnas totale kosthold. Her har vi derfor en stor innflytelse på barnas kosthold, helse og måltidsvaner.
Ansvarlig for matlagingen er Silje, som kombinert med jobb, gjennomfører en bachelor i ernæring. Hun er 50% fysisk til stede i barnehagen, og vil ta med seg all kunnskap fra ernæringsstudiet inn til barnehagen.
Hvordan ser en uke i Rishagen ut?
Vi serverer varmmat hver uke. Onsdager for liten base og torsdager for stor base. Her er det fokus på mat laget fra bunnen, med gode og næringsrike råvarer. For at måltidet skal inneholde en god kombinasjon av fett, karbohydrater og proteiner settes måltidene sammen av ingredienser fra følgende grupper:
- Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
- Gruppe 2: Grønnsaker, frukt og bær
- Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, erter, bønner og linser.
Vi har valgt å la varmmat-menyen repeteres, da barn ofte må smake flere ganger før de liker det. Menyen blir derfor oppdatert 2 ganger i året, der det hvert halvår er 5 – 6 retter som går igjen. Det siste året har det blant annet blitt servert disse rettene: Lapskaus, fiskegrateng, kylling i karri, fiskeboller i hvit saus, fiskekaker med mangosalat, gulrot suppe med grovt foccaciabrød, pasta bolognese, tomatsuppe med brød og kremet blomkålsuppe.
Hver mandag serveres det havregrynsgrøt til lunsj. Her varieres det med forskjellig frukt til grøten.
De dagene det ikke er varmmåltid lager vår fantastiske kjøkkenassistent Hilde de flotteste påleggsfat. Her varieres det mellom pålegg som ost, skinke, kylling, leverpostei, pesto (både rød og grønn), tomater, salatblad, makrell i tomat, agurk, banan osv. Hovedfokus her er at det er fargerikt og variert. Brødet vi bruker kommer ferskt fra bakeri 2 dager i uken.
Noe av det fruktutvalget barna i Rishagen får i løpet av en uke.
Det blir servert frukt og grønt hver dag. En gang i uken er det forskjellige typer bær og yoghurt naturell til fruktmåltidet. Frukt- og grøntserveringen varierer fra uke til uke. Her varieres det mellom blant annet: epler, pære, banan, honningmelon, druer, melon cantaloupe, ananas, appelsin, agurk, tomat, paprika, gulrøtter osv. Her er vi også opptatt av at barna skal få et variert tilbud og få smake på forskjellig frukt og grønt.
En dag i uken serveres det smoothie. Her rullerer avdelingene på å lage den, i samarbeid med Hilde. Til fruktmåltidet blir det også servert knekkebrød med ulike typer pålegg.
Ingen barn er like, og vi tilrettelegger selvfølgelig for barn som av ulike årsaker trenger et skreddersydd kosttilbud grunnet allergier eller kultur. Ta kontakt med daglig leder, så finner vi ut av det i lag.
Vi er utrolig stolte av det produktet Silje og Hilde leverer, og for at flere skal få nyte godt av alt det spennende som rører seg, har vi valgt å dokumentere deler av det på Instagram.
Følg oss derfor på @barnehage.mat for større innblikk i hverdagen vår, og ny inspirasjon i matveien.
Gulrotsuppe med hjemmelagde krutonger er alltid en hit - både for store og små kropper.