Ett av våre viktigste verktøy i møte med verden er språket vårt. Du trenger ett godt språk i møte med andre mennesker for å gjøre deg forstått, uttrykke tanker, følelser og meninger og å vise hvem du er. Et robust barn har opparbeidet seg en god språkforståelse, et godt ordforråd og bred begrepsforståelse.
Vi har flere pedagoger med videreutdanning innen barns språkutvikling og språklæring, som gir barnehagen et språklig kompetanseløft. Barn lærer språk best gjennom å være språklig aktive. Rishagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og vi skal stimulere til språklig nysgjerrighet.
En dag i barnehagen består av utallige hverdagssituasjoner der barna kan bruke språket aktivt. Et godt språkstimulerende miljø er preget av at personalet bruker språket i samspill med barna hele dagen. Vi er opptatt av å være gode språkmodeller for barna gjennom å
- Bruke åpne spørsmål hvor vi inviterer til samtale.
- Gi barna tid.
- Bygge gode relasjoner hvor det er trygt å utforske språket.
Personalet skal la barna utforske ulike skriftspråkuttrykk, som lekeskrift, tegning og bokstaver. På liten base har vi tilgjengelig papir, fargeblyanter og bøker. På stor base er barna i tillegg med på å skape egne tekster. Vi bruker bøker aktivt i hverdagen og bruker blant annet dialogisk lesing som et verktøy for å få barna språklig aktive. Dette betyr at vi er opptatt av å skape samtaler rundt bøkene.
Barnehagen har en unik posisjon hvor vi kan oppdage og gi støtte til barn som har språklige utfordringer. Tidlig innsats betyr at barnehagen skal sette inn tiltak tidlig hvis det er behov for det. Det innebærer å avdekke eventuelle språkvansker på et tidlig tidspunkt, som kan være med på å forebygge lese- og skrivevansker i skolealder.