«Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner» (RP 2017, s. 6).
Mat i barnehagen – for matglede og gode vaner:
- Skal først og fremst fremme matglede hos barna
- Skal bidra til god utvikling og sikre at hjernen får rett næring
Måltid og matlaging skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner. Gjennom mattilbudet har vi fokus på trivelige måltider og gode matvaner.
Næringsrik og riktig mat med gode ”byggeklosser” gir godt grunnlag for overskudd i
lek og aktivitet. Matlaging skal være en positiv og hyggelig stund og vi serverer mat
som er fristende og smaker godt. Vi oppmuntrer også barna til å smake på og bli kjent
med et variert utvalg av råvarer og matretter.
Retningslinjer for servering av mat i hverdagen:
1. GRØNNSAKER
Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.
2. FISK
Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.
3. KJØTT
Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.
4. KORN
Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn. Vi bruker også flere ulike typer belgfrukter, som for eksempel linser og bønner.
5. BALANSERT INNTAK AV FETT
Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meieri fett fra smør og ulike melkeprodukter.
6. VANN
Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.
7. NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER
Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
8. VARIASJON
Vi serverer varme måltider og andre alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan (men minimum 1 gang pr uke), slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker. Vi varierer utvalget av pålegg til brødmåltidet.