Gjennom pedagogikk, verdier og praksis skal vi i FUS-barnehagene fremme bærekraft, slik at barna lærer å ta vare på seg selv, hverandre og naturen.
Hvordan gjør vi dette hos oss?
Vi har over lengre tid hatt fokus på å få et mer bærekraftig uteområde og har over de siste 5 årene etablert både grønnsakshage, fruktlund og eventyrskog hos oss. Vi har satset på beplantning for å skape mer natur innenfor barnehagens eget område.
Vi skal jobbe mye med vår tilnærming til bærekraft i årene som kommer, både når det gjelder sosial utjevning, barnas trivsel i naturen og fokus på gjenbruk.
I januar staket vi ut en litt tydeligere kurs for det nærmeste arbeidet og landet på å jobbe spesielt med friluftsliv, hvordan vi kan nyte godt av nærområdet vårt og å videreutvikle barnehagens uteområde.
Vi gleder oss til å ta fatt på ferden !
I FUS skal vi være gode rollemodeller, med kunnskap og holdninger om bærekraftige verdier.
Natur og miljø:Vi gir barna en tilhørighet til naturen, lærer å utforske naturen og å ta vare på fremtiden. Vi markerer grønn superdag hver vår og tar nye bærekraftige steg hvert år.
Vi har stort fokus på å gi barna gode opplevelser ute og har egen akebakke, skog, enger og asfalterte områder i egen barnehage. Vi har kort vei til vann og skog, dyr og jordbruk og bruker nærmiljøet vårt aktivt inn i dette arbeidet. Vi jobber prosjektbasert hos oss og har ofte fokus på forskjellige sider ved naturen her.
Mat: Mat er en verdifull ressurs, og i FUS jobber vi for å utnytte maten i barnehagen på best mulig måte, redusere matsvinn og gi barna innsikt i matens opprinnelse, produksjon og veien fra mat til måltid.
I år har vi for eksempel satt poteter på våren som barna fikk bli med på å høste nå i oktober. Vi handler melet vårt fra Holli Mølle som produserer økologisk mel i vårt nærområde og håper etter hvert på en større avlinger av både jordbær, epler, rips, bringebær og annet som vi planter selv.
Bærekraftige produkter og materialer:
I FUS velger vi så langt det er mulig produkter med god kvalitet og levetid, reparerer og vedlikeholder fremfor å kjøpe nytt. Vi har blant annet redusert papirforbruket vårt kraftig ved å bruke kluter isteden for papir når barna skal vaske seg måltidene, og vi arrangerer klesbyttedag med jevne mellomrom
Sosial utjevning i samfunnet: Vår faglige satsing, Barnet først, har fokus på å støtte alle barns trivsel, læring og utvikling, uavhengig av barnas bakgrunn og funksjonsnivå.
Vi skal sikre at barna i våre barnehager får de beste forutsetningene for å kunne delta i lek og vennskap med andre barn. Dette er med på å skape inkluderende og utviklingsstøttende barnehager, som vil bidra til sosial utjevning og et mer bærekraftig samfunn.