Vi er opptatt av at måltidene skal være en hyggelig stund, der kroppen får næring og vi kan ha gode samtaler. Mange barn spiser flere måltid i barnehagen enn de gjør hjemme. I rammeplanen (2017) trekkes måltidet frem som en svært viktig pedagogisk arena. I Rossabø FUS er dette noe vi arbeider bevisst med, slik at vi i størst mulig grad får utnyttet verdien som potensielt er tilstede i et måltid.
Hos oss ser vi på måltidet som en viktig arena for å fremme felleskap og gode matvaner. Vi erfarer også at dette er en arena der barna får erfare at deres innspill, uttrykk og tilstedeværelse er viktig for fellesskapet. Barna opplever i stor grad medvirkning i praksis i et godt, pedagogisk måltid. Forskning viser at gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter motiveres barna i større grad til å spise sunn mat. Med dette som grunnlag hos oss ser vi en stor pedagogisk verdi i et godt smøremåltid for eksempel. Barna får i et slikt måltid erfaring med prøve selv, de støttes og oppmuntres til å bli mest mulig selvstendige, de får utforske ulike sammensetninger av matvarer som de selv velger og de får i sto grad virket inn på hvordan måltidet blir - både med tanke på hva de velger å spise og felleskapet rundt bordet.
Målet vårt er å sikre at maten som vi servere i barnehagen legger til rette for optimal fungering, vekst og utvikling for våre barn. Vi forholder oss til Helsedirektoratet sin anbefaling om bra mat i barnehagen: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/mat-og-maltider-i-barnehagen
Med utgangspunkt i FUS SmartMat sine retningslinjer har vi lagt opp til en variert og næringsrik meny. Den består av smøremåltid med variert utvalg av pålegg, som for eksempel ost, fiskepudding, leverpostei, egg osv. Noen dager lager vi grøt, eller rundstykker og er vi på tur har vi gjerne med stormkjøkken og lager suppe.
En dag i uken har vi fast middag, den lages fra bunn av. Vi har en fire ukers meny som vi gjentar slik at ungene skal få sjans til å øve seg på å smake og på den måten bli vant til ulike smaker.
Menyen vår er:
- Mandag: Vi har ekstra fokus på fisk til måltidet. Tidligvakt lager klart fiskekaker, fiskepudding, crabsticks o.l.
- Tirsdag: Vi har ekstra fokus på egg til måltidet. Tidligvakt lager klart kokte egg, eggerøre, omelett o.l.
- Onsdag: Vi har ekstra fokus på grønnsaker til måltidet. tidligvakt lager klart skåler med grønnsaker. Kål, tomater, agurk, paprika, rødbeter, sylteagurk o.l.
- Torsdag: Vi får suppe levert fra RS catering. Bolognes suppe – brød Bolmkål og brokkoli suppe – brød Potet og selleri suppe - brød
- Fredag: Vi spiser opp rester fra kjøleskapet eller lager noe annet godt. Hvis det ikke passer å spise det som er laget klart til 10.30 måltidet, så spises det til 13.30 måltidet.
- Alle avdelingene lager seg havregrøt med frukt og kanel en gang i uken.
FUS SMARTMAT sine retningslinjer.
- Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.
- Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.
- Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.
- Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn. Vi bruker også flere ulike typer belgfrukter, som for eksempel linser og bønner.
- Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
- Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke. Lett melk blir servert til lunce.
- Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
- Vi serverer varme måltider og andre alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker.