Hopp til innhold

FUS SmartMat

Gjennom arbeid med kropp bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna; blir kjent med egne behov. Får kjennskap til menneskekroppen og utvikler gode vaner for hygiene og et variert kosthold. Barna skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvare og veien fra mat til måltid.
                                                                         Kunnskapsdepartementet, Rammeplanen for barnehagen, 2017, s.49


SmartMat er de beste byggeklossene for utvikling av egenledelsen i lek og læring. Det er helt grunnleggende for at barn skal være i stand til å opprettholde god lek over tid at de får i seg næringsrik og nok mat. Det sikrer at hjernen og kroppen fungere optimalt. Prosjektet skal bidra til at barna får mat som inneholder byggeklosser for kropp og hjerne.

 

FUS SMARTMAT BETYR AT:

  1. Vi servere grønnsaker til måltidene
  2. Vi bruker ren fisk eller fiskemat med høyest mulig fiskeinnhold
  3. Vi bruker rent kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold
  4. Vi bruker mest mulig næringsrikt korn
  5. Vi balansere inntaket av ulike typer fett
  6. Vi bruker vann som tørstedrikk
  7. Vi bruker størst mulig grad av naturlige søtningsstoffer
  8. Vi har god balanse mellom varmmåltider og brødmåltider for å skape variasjon

SLIK GJØR VI:

  • Vi legger til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltagelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna
  • Vi har kunnskap om og praktiserer føringer fra Helsedirektoratet-Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen.
  • Vi legger til rette for aktiviteter som gjør at barna får innsikt og kjennskap til prosessen fra frø til høstklare grønnsaker
  • Barna får delta i prosessen fra fisk til sløying, tilberedning og matlaging