«Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn» (Rammeplan for barnehage - oppgaver og innhold. 2017. S. 10)
- Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen. Oppleve selstendighetstrening ut i fra alder for å øke mestringsfølelse, selvbilde og selvtillit.
- Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine.
- Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt.
- Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden.
- Barnehagen skal legge grunnlag for barnas evne til å tenke kritisk, handle etisk og vise solidaritet.
Miljøsertifisering og "Grønt flagg"
Vi ble i 2024 en "Grønt flagg barnehage" og miljøsertifisert i arbeid med bærekraftig utvikling. Vi har de siste årene arbeidet målrettet for at barna skal lære mer om bærekraftige valg, hvordan vi kan påvirke det vi omgir oss med, og hvordan våre valg påvirker naturen både her og nå og i fremtiden. Deler av det vi har arbeidet med her er blant annet bevissthet av det vi har rundt oss, og hvordan vi kan ta vare på naturen, både gjennom kildesortering, naturhold og gjenbruk. Vi ønsker å skape en gjensidig forståelse og glede for at naturen er viktig for oss, og dermed vi er viktig for naturen. Basene arbeider med bærekraftig utvikling gjennom fokus på miljø. Barna er miljøagenter der de ser verdien av naturen og tar vare på den. Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine. Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden.
Mestring, utvikling og glede i naturen
Å gi barn og unge gode og varierte erfaringer og opplevelser i naturen er viktig i fra en ung alder. Det er blant annet med på å prege gleden og interessen for naturen og friluftsliv videre inn i voksen alder. På den måten blir friluftsliv en kilde til høyere livskvalitet og bedre helse gjennom hele livet. Lek, ferdsel og opphold i natur har meget stor verdi for barn og unges utvikling.
Disse effektene er blant annet opplevelse av tilhørighet og personlig identitet, bedret konsentrasjonsevne og positive effekter på sosial samhandling og utvikling av følelser og fantasi.
Gjennom vårt arbeid er målet at vi er ute hver dag og går på tur minst en gang i uken. På turene har vi alltid en destinasjon, om vi når den, er ikke sikkert. Vi bruker innspill fra barna og hvor deres oppmerksomhet er den dagen. Når vi er ute, undrer og utforsker vi sammen med barna. Målet med turen er at barns prinsipper og gode opplevelser er i sentrum.
Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne. Barn finner stor glede i å være ute, gå på tur, utfolde seg, sanse og teste nye grenser. For de eldste barna tilbyr vi erfaringer med matlaging i naturen.