Barn er aktive i løpet av dagene, og trenger energi til å undre, utforske, hoppe, sanse, tenke og reflektere. Gjennom vårt arbeid med SmartMat gir vi barna god, variert og rent kosthold med fokus på gode byggeklosser for at barnet kan utvikles, styrke seg selv og være en aktiv del av hverdagen.
Barna får tilbud om varierte, gode og sunne måltider, frukt og grønt til både lunsj og frukt, og vann som tørstedrikk. Barna velger selv pålegg og grønnsaker til alle smøremåltider.
Vårt mål er ikke å gi barna mest mulig valgmuligheter i hverdagen, men kunne dekke både deres behov og variere smaker i samspill med gode opplevelser. Det tar tid å bli kjent med nye smaker, og det trengs gjentatte forsøk på å like maten.
Barn er delaktige i måltidene, gjennom samtaler, forarbeid, på smøring og matlaging på egne premisser. Barna blir servert ett godt og næringsrikt varmt lunsjmåltid i uken, hvor vi har fokus på å bruke mest mulige rene og gode råvarer, med grønnsaker til.
FUS SmartMat retningslinjer
- GRØNNSAKER
Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både til brødmåltider og varmmåltider.
2. FISK
Vi serverer ren fisk eller produkter med mest mulig fisk.
3. KJØTT
Vi velger rent kjøtt eller produkter med høyest mulig kjøttprosent.
4. KORN
Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn. Vi kan også benytte flere ulike typer belgfrukter, som for eksempel linser og bønner.
5. BALANSERT INNTAK AV FETT
Vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
6. VANN
Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.
7. NATURLIGE SØTNINGSSTOFFER
Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
8. VARIASJON
Vi serverer varme måltider og andre alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og nok grønnsaker.
Les gjerne mer om FUS SmartMat her.