Ut på eventyr
Utetiden er en viktig pedagogisk arena for alle barnehager, men hva er det egentlig vi driver med? Hvordan ser utetiden ut for de forskjellige aldersgruppene og hvor mye skal til før en liten kropp er fornøyd? Under kan du lese mer om hver aldersgruppe og hva barnehagen vektlegger på hver avdeling
Utetid på Veslefrikk, avdelingen for 5'åringene
I utetiden på Veslefrikk har vi dette året fokus på flere områder:
Regellek er vi godt i gang med; vi har øvd på flere som haien kommer, rødt og grønt lys og hauk og due. Her er fokuset å klare å følge regler og instruksjoner, samarbeide, huske rekkefølger og vente på tur. Vi øver også på å bytte på og ta ulike roller og kunne utføre instrukser med også instruere.
Vi bygger butikker, kiosk eller lignende for så å leke, vi kan også finne på å ta med malesakene ut, vi driver med klatring, sykling, utforsking og generell fri lek innenfor gitte rammer.
Vi øver på selvstendighet i forberedelse til utetiden og påkledning, og det samme når vi skal inn. Ha orden på klær og huske regler som å vaske hender når vi skal inn og gå på toalett før man går ut. Vi øver også på å hjelpe de som er mindre dersom de trenger hjelp i leken sin
Turer på Veslefrikk
Når vi er på tur har vi mer fokus på andre områder som å lære om hva vi ser i naturen som ulike vekster, dyr, dyrespor og lyder . Vi har aktiviteter som turbingo og kims lek med naturmaterialer og ting vi finner i naturen. Vi ser på hva som ikke hører til i naturen som søppel, med fokus på miljø og bærekraft, hva kan vi ta med tilbake og bruke i lekemiljøet eller i lek og aktiviteter? Vi blir bedre kjent i nærmiljøet rettet mot det som skal bli barnas skolevei; vi lærer om trafikkskilt og enkle trafikkregler . Vi ser på hva som finnes der vi bor. Vi øver også på selvstendighet før og etter tur som å pakke og se over det vi har i sekken, klær etter vær, holde orden på tingene sine og få alt med seg hjem. Se over at vi ikke legger igjen søppel på tur. Og ikke minst å følge regler og ta imot beskjeder.
Hva er utetid for Tyrihans sine 4'åringer?
Barna bruker hele lekeområdet og kan utfolde seg fritt, bruke kroppene sine og få ut mye kreativ energi igjennom lek. Barna blir invitert til voksenstyrte leker som rødt, grønt lys, haien kommer og alle mine kyllinger kom hjem. Vi har daglige treffpunkter med de yngste barna der barna lærer å vise omsorg og ta hensyn til hverandre. De liker å være aktiv deltagende i dagligdagse gjøremål som for eksempel feiing, måking, klippe trær og busker. Nede på bålplassen lager vi av og til mat på bål. Vi har som mål og bruke nærområdet til å finne lekeplasser, panter flasker, skogen, vi streber etter en tur i uka. Vi er en avdeling som liker å være mye ute.
Utetiden på Askeladden, barnehagens 3'åringer
Vi har 19 nysgjerrige og utforskende barn i stadig utvikling. I uteleken har vi alt fra frilek, regelleker, motoriske leker som hoppe, rulle, balansere og voksenstyrte aktiviteter for å styrke barnas vennskap, relasjoner, motorikk og lekekompetanse. Vi bruker hele uteområdet til barnehagen, også har vi en fin bålplass vi noen ganger går på tur til. Vi er minimum ute 1 time hver dag hele året, men på varmere årstider er vi ute mye mer. Da er vi ofte å finne ute på ettermiddagen og innimellom har vi utedager, men spiser og har hviletid inne. Vi går på tur 1 gang i uka i nærmiljøet så lenge vær og vind tillater det. Da går vi på tur til ett bestemt turmål, leker og spiser matpakke på tur. Noen ganger har vi turbingo eller leter etter ulike materialer til prosjekter. De skal også få erfaringer med å orientere seg, utforske og undre seg over nye områder, årstidene og fantasi i naturopplevelser teksten
Når Smørbukk, avdelingen for 2'åringene, er ute
Vi legger til rette for at alle barn kan oppleve trivsel, glede, tryggheten og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer ute. Vi har fokus på å lokke frem vennskap mellom barn, ha gode opplevelser med friluftsliv året rund og utforske naturen både innenfor og utenfor gjerdet. Ute får barna mulighet til å sanse, oppleve lek, lære og skape med kroppen i utgangspunkt. Barna videreutvikler motoriske ferdigheter og fysiske egenskaper. Barna har fremdeles mye å oppdage på barnehagens eget uteområdet, er mye på lekeplassen og nede på bålplassen vår. Når våren kommer utvider vi området for utforskning ved å gå på små turer i nærområdet. Barna får også turfølelse av å gå ned til barnehagens egen bålplass som byr på ulendt terreng, klatring og lek i buskene våre. På lekeplassen er barna mye i sandkassa, de graver, leker med sand og vann. De er veldig glade i ute kjøkkenet der de lage sølemat, bake kake osv. 2'åringene våre har mye futt i kroppen og ute får de gjort mange av aktiviteten de liker aller best som å løpe, klatre opp, gå i trapper, skli på sklia, sparke ball og bruke utestemme ;)
Og hva med de yngste på Tommeliten?
For oss handler det om være trygg nok til å sanse, leke, lære og oppleve mestring. Vi tilpasser utetiden ut fra barnas behov og hvor komfortable de er med å være ute. Målet er at barna skal bli kjent med barnehagens uteområde, oppleve trygghet og glede i utetiden. Vi har et stort uteområde som skal oppdages, vi samler barna på barnehagens ulike områder. Det kan være i den lille eventyrskogen på oversiden av bygget eller nede på bålplassen der vi leker gjemsel i buskene og klatrer i skråningen. Mye av tiden brukes i sandkassene der vi graver, leker med vann og sand. Vi blir med barna rundt til de ulike lekestativene og vi støtter dem i å klatre opp på trehjulssyklene. Vi tar med eventyr, sang, musikk og bevegelse inn i utetiden for at barna skal ha noe å samles rundt og få en følelse av gruppetilhørighet og felleskap i utetiden.
På tur med Tommeliten:
Med de yngste barna på tur er målet trygghet, turglede, sansing og undring sammen med tilstedeværende voksne. Vi begynner å går tur i nærområdet i mars måned og bruker vogner eller går sammen med barna, dette ut fra hva barna viser at de mestrer og er komfortable med. Etter hvert som barna blir turvante oppmuntrer vi til å gå lenger uten vogn. Vi går til bålplassen inne i barnehagen, til Drivplassen, lekeplassene i nærområdet og ned til Mjær. Tur er for småbarna en gylden mulighet for grovmotoriks utvikling -vi finner utfordringer og opplever mestring utfra barnas forutsettinger. For noen kan det for eksempel handle om å krabbe opp en skråning, det kan handle om balanse øvelser, hoppe ned fra en stein, bære pinner, samle kongler med mer. Det pedagogiske innholdet i tur handler også om å gjøre barna oppmerksomme på omgivelsene, skiftninger i naturen så som vær og årstider. Vi ønsker å gi de yngste barna en begynnende forståelse og empati for alt liv som omgir oss, fra småkryp, vekster, fugler -til de større dyrene i skogen og at vi er sammenvevde med naturen rundt oss.