Hopp til innhold
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!

Mat for superhelter

 Vi i Østmarkskollen FUS er opptatt av at den maten vi serverer barna skal være både lett å lage, inneha gode råvarer som gir barn den næringen de trenger for å utvikle og vokse, samt at den skal være god å spise, delikat å se på. Barn skal bli glad i mat og spesielt glad i næringsrik mat!

Vi velger å lage maten selv, fra bunnen av, og på den måten har vi god oversikt og kontroll over hva slags mat barna både trenger og får i seg når de er hos oss. 

Fra januar 2021 så har vi satt sammen en meny som består av de aller beste råvarene, rik på vitaminer og mineraler, samt at det skal være mat barn liker. 

Vår meny gjennom en uke består av følgende: 

1. Hjemmebakt brød med mel fra Holli Mølle. Som pålegg serverer vi et blandet utvalg av kjøtt, fisk, meieri og selvfølgelig med ferske oppskjærte grønnsaker

2. Tomatsuppe laget fra bunnen av råvarer som hermetiserte tomater, løk, chili,, cremè fraiche, honning, bønner/linser med ulike krydder som smaksforsterker. Kokt og kvernet til en godt kremet suppe med stavmikser. Serveres med egenlagede krutonger fra vårt hjemmebake brød. Gjerne tilsatt litt hvitløk, chili og paprika for smakens skyld

3.  Vi serverer også fisk en gang i uken. Og her varierer vi med laks, torsk eller sei. Vi bruker fersk, fryst fisk, slik at vi er sikre på at det er renest mulig. Fisk i form består selvfølgelig av grønnsaker og vi kan også lage litt fullkornspasta som vi har oppi, for å få i seg litt mer næring. Gjerne servert med litt rømme eller cremè fraiche, for å fremheve den gode smaken. Vi eksperimenterer og lager gjerne fiskesuppe med de samme ingrediensene. 

4. Vi lager søtpotetsuppe, som barna simpelthen elsker. Her har vi søtpotet, potet, buljong for bedre smak, løk, chili og cremè fraiche. Vi bruker til denne suppa også de deilige krutongene som virkelig nytes av både store og små. Ingenting er som hjemmelaget!

5. Vi lager Chili con Carne. Og her putter vi oppi mye deilig mat. Det går i bønner og linser, tomatpurre og hakkede tomater. Løken er med, og det er såklart chilien også, i tillegg til andre grønnsaker som alltid er med i rettene vi lager. Som kjøtt bruker vi konsekvent kyllingkjøttdeig og dette er en av de mest populære rettene hos oss. Vi lager gjerne foccacia eller små, tynne brød som barna elsker å spise ved siden av

Vi serverer også et lett ettermiddagsmåltid med oppskjærte grønnsaker og frukt. Barna kan velge mellom melk eller vann til måltidene. Som tørstedrikke bruker vi kun vann. 

Til frokost har barna med seg det de ønsker å spise hjemmefra. Vi serverer selvfølgelig melk til de som måtte ønske det. 

Kosthold i barnehagen - hva er hensikten?

  • Matglede - fremme matglede hos barn
  • Bidra til god utvikling for barns fysiske og psykiske helse 
  • Skape gode matvaner hos barn så tidlig som mulig
  • Lære om hvordan den maten vi spiser faktisk påvirker kroppen vår
  • Sikre hjernen rett næring

Mat og måltid i barnehagen handler altså om flere ting. Vi skal få i oss næring, slik at vi orker å være sammen med andre og holde på med aktiviteter, men det skal og oppleves godt og vi skal ha det bra under måltidet. 

I barnehagens mandat står det (..) barnehagen i i samarbeid og forståelse med hjemmet ivarata barnas behov for omsorg og lek, fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling (..) §1 Formål. Lov om barnehager. www.lovdata.no

                                            Det er mye omsorg i at barn får næringsrik mat

  • Hos oss er vi opptatt av leken
  • Barn som leker bruker masse energi
  • Hvor skal den energien komme fra?

Vi setter BARNET FØRST! Derfor kan vi si at vi er opptatt av hjernemat, dvs mat som hjernen trenger for å vokse og å utvikle seg.

Det er hva vi i Østmarksollen FUS kaller SmartMat!

FUS har satt smartmat i et system og det innebærer 

  • Renest mulig fisk eller fiskemat av høyest fiskeinnhold. Vi har balanse mellom rød fisk som laks og ørret og hvit fisk som torsk og sei
  • Renest mulig kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold- vi bruker mye kyllingfilet og kylling generelt.
  • Grønnsaker blir servert til alle måltider
  • - Vi har mye grønt, da vi vet at grønnsaker sammen med kjøtt f. eks er nødvendig for at kjøttet skal ha den effekten vi vet den trenger i kroppen
  • - Dess sterkere farger, dess mer antioksidanter
  • Vi bruker mest mulig næringsrikt korn og kjøper det økologiske melet vårt fra Holli Mølle
  • - Her har vi fokus på korn som har høyt næringsinnnhold og vi bruker sorter som emmer, landhvete, urkorn, spelt ol. 
  • Vi balanserer inntaket av ulike typer fett. Kroppen trenger fett hver dag og dette må være balansert mellom mettet, umettet og flerumettet fett 
  •  -dvs mettet fett (fra melk, ost, kjøtt og smør
  • - umettet fett (oliven, avokado, nøtter og planteoljer)
  • - flerumettet fett ( oliven, fete fiskeslag, valnøtter, linfrø eller linfrøolje. 
  • Vi bruker vann som tørstedrikk
  • Vi bruker størst mulig grad naturlige søtningsstoffer, slik som frukt, honning og rårørsukker som er uraffinert og et godt valg
  • Vi  har god balanse mellom varmmåltider og brødmåltider for å skape variasjon