Hopp til innhold
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!

Mat for superhelter

 

Fra jord til bord - Vi forsker på hvor maten kommer fra og hva vi kan lage selv. 

  • Hos oss er vi opptatt av leken
  • Barn som leker bruker masse energi
  • Hvor skal den energien komme fra?

Kosthold i barnehagen - hva er hensikten?

  • Matglede - fremme matglede hos barn
  • Bidra til god utvikling for barns fysiske og psykiske helse 
  • Skape gode matvaner hos barn så tidlig som mulig
  • Lære om hvordan den maten vi spiser faktisk påvirker kroppen vår
  • Sikre hjernen rett næring

Mat og måltid i barnehagen handler altså om flere ting. Vi skal få i oss næring, slik at vi orker å være sammen med andre og holde på med aktiviteter, men det skal og oppleves godt og vi skal ha det bra under måltidet. 

I barnehagens mandat står det (..) barnehagen i i samarbeid og forståelse med hjemmet ivarata barnas behov for omsorg og lek, fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling (..) §1 Formål. Lov om barnehager. www.lovdata.no

                                            Det er mye omsorg i at barn får næringsrik mat

Hos oss har vi fokus på mat som gir barn det overskuddet og den energien de trenger for å orke å leke!

Vi er opptatt av hjernemat, dvs mat som hjernen trenger for å vokse og å utvikle seg. Det er hva vi kaller SmartMat!

FUS har satt smartmat i et system og det innebærer 

  • Renest mulig fisk eller fiskemat av høyest fiskeinnhold. Vi har balanse mellom rød fisk som laks og ørret og hvit fisk som torsk og sei
  • Renest mulig kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold- vi bruker mye kyllingfilet og kylling generelt.
  • Grønnsaker blir servert til alle måltider
  • - Vi har mye grønt, da vi vet at grønnsaker sammen med kjøtt f. eks er nødvendig for at kjøttet skal ha den effekten vi vet den trenger i kroppen
  • - Dess sterkere farger, dess mer antioksidanter
  • Vi bruker mest mulig næringsrikt korn og kjøper det økologiske melet vårt fra Holli Mølle
  • - Her har vi fokus på korn som har høyt næringsinnnhold og vi bruker sorter som emmer, landhvete, urkorn, spelt ol. 
  • Vi balanserer inntaket av ulike typer fett. Kroppen trenger 40-45 % fett hver dag og dette må være balansert mellom mettet, umettet og flerumettet fett 
  •  -dvs 15 % mettet fett (fra melk, ost, kjøtt og smør
  • - 15 % umettet fett (oliven, avokado, nøtter og planteoljer)
  • - 15 % flerumettet fett ( oliven, fete fiskeslag, valnøtter, linfrø eller linfrøolje. 
  • Vi bruker vann som tørstedrikk
  • Vi bruker størst mulig grad naturlige søtningsstoffer, slik som frukt, honning og rårørsukker som er uraffinert og et godt valg
  • Vi  har god balanse mellom varmmåltider og brødmåltider for å skape variasjon

Hos oss får barn lov til å delta på sine egne premisser. Også når vi lager mat. Det er mye god læring i å se på , undre seg over, prøve selv og ikke minst å få smake underveis.

Når vi så spiser det vi har vært med på å lage, skaper dette gode muligheter for samtaler rundt bordet. Hvor maten kommer fra, hva som er godt for oss og kroppene våre, hva vi kan lage av det vi finner i naturen og hvilke type mat det er, er eksempler på gode læringsøyeblikk. 

Måten å lære barn å like er å utsette de for nye ting. Å ikke gi seg selv om barna sier "æsj", men fortsette å tilby helt til de blir vant til maten.

Å smake på alt de får, men slipper å spise. 

Våre avdelinger har ulik praksis i forhold til når de serverer varm mat og brødmåltider. De lager egne, unike menyer tilpasset barnets alder, behov og utvikling.