Vi i Østmarkskollen FUS er opptatt av at den maten vi serverer barna skal være både lett å lage, inneha gode råvarer som gir barn den næringen de trenger for å utvikle og vokse, samt at den skal være god å spise, delikat å se på. Barn skal bli glad i mat og spesielt glad i næringsrik mat!
Vi velger å lage maten selv, fra bunnen av, og på den måten har vi god oversikt og kontroll over hva slags mat barna både trenger og får i seg når de er hos oss.
Vi har satt sammen en meny som består av de aller beste råvarene, rik på vitaminer og mineraler, samt at det skal være mat barn liker. Vi vil justere den etterhvert, slik at vi stadig utvider barnas smaksreportoar
Vår meny gjennom en uke består av følgende:
1. Hjemmebakt brød med mel fra Holli Mølle. Som pålegg serverer vi et blandet utvalg av kjøtt, fisk, meieri , eggesalat eller bare egg, og selvfølgelig med ferske oppskjærte grønnsaker
2. Tomatsuppe laget fra bunnen av råvarer som hermetiserte tomater, løk, chili, crème fraiche, honning, bønner/linser med ulike krydder som smaksforsterker. Kokt og kvernet til en godt kremet suppe med stavmikser. Serveres med enten egenlagede krutonger fra vårt hjemmebakte brød, eller spelttperler fra Holli Mølle. Suppa er gjerne tilsatt litt hvitløk, chili og paprika for smakens skyld
3. Vi serverer også fisk en gang i uken. Og her varierer vi med laks, torsk eller sei. Vi bruker fersk, fryst fisk, slik at vi er sikre på at det er renest mulig. Fiskegratengen består selvfølgelig av grønnsaker og vi putter oppi litt fullkornspasta, for å få i seg litt mer næring. Gjerne servert med litt rømme eller crème fraiche, for å fremheve den gode smaken. Vi eksperimenterer og lager gjerne fiskesuppe med de samme ingrediensene. For tiden er det ganske populært med fiskegrateng og selvfølgelig er den også hjemmelaget med hvit saus
4. På høsten og gjennom vinteren er det godt med noe som varmer og da går det i en del supper. Vi har mange varianter; alt fra "Hulken suppe (med blomkål og broccoli) til søtpotetsuppe. Forskjellen er at vi bruker ulike grønnsaker til de ulike suppene, men vi bruker alltid ferske og gode råvarer. Vår søtpotetsuppe, som barna simpelthen elsker, inneholder søtpotet, potet, buljong for bedre smak, løk, chili og crème fraiche. Vi bruker til denne suppa enten foccacia eller de deilige krutongene som virkelig nytes av både store og små. Ingenting er som hjemmelaget!
5. Vi lager ofte vegetargryte. Og her putter vi oppi mye deilig mat. Det går i bønner og linser, tomatpuré og hakkede tomater. Løken er med, og det er så klart chilien også, i tillegg til andre grønnsaker som alltid er med i rettene vi lager. Vi lager gjerne focaccia eller små, tynne brød som barna elsker å spise ved siden av. Vi kan også bruke gryten som base for en lasagne, eller som fyll på pizza, som vi selvfølgelig lager med økologisk havremel fra Holli mølle. Vegetargryten toppes med litt cremè fraiche for å heve smaken.
Vi serverer til barnas ettermiddagsmåltid oppskjærte grønnsaker og frukt, som de får i tillegg til egen matpakke hjemmefra. Barna kan velge mellom melk eller vann til måltidene. Som tørstedrikk bruker vi kun vann.
Til frokost har barna med seg det de ønsker å spise hjemmefra. Vi serverer selvfølgelig melk til de som måtte ønske det.
Kosthold i barnehagen - hva er hensikten?
- Matglede - fremme matglede hos barn
- Bidra til god utvikling for barns fysiske og psykiske helse
- Skape gode matvaner hos barn så tidlig som mulig
- Lære om hvordan den maten vi spiser faktisk påvirker kroppen vår
- Sikre hjernen rett næring
Mat og måltid i barnehagen handler altså om flere ting. Vi skal få i oss næring, slik at vi orker å være sammen med andre og holde på med aktiviteter, men det skal og oppleves godt og vi skal ha det bra under måltidet.
I barnehagens mandat står det (..) barnehagen i i samarbeid og forståelse med hjemmet ivarata barnas behov for omsorg og lek, fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling (..) §1 Formål. Lov om barnehager. www.lovdata.no
Det er mye omsorg i at barn får næringsrik mat
- Hos oss er vi opptatt av leken
- Barn som leker bruker masse energi
- Hvor skal den energien komme fra?
Vi setter BARNET FØRST! Derfor kan vi si at vi er opptatt av hjernemat, dvs mat som hjernen trenger for å vokse og å utvikle seg.
Det er hva vi i Østmarksollen FUS kaller SmartMat!
FUS har satt smartmat i et system og det innebærer
- Renest mulig fisk eller fiskemat av høyest fiskeinnhold. Vi har balanse mellom rød fisk som laks og ørret og hvit fisk som torsk og sei
- Renest mulig kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold- vi bruker mye kyllingfilet og kylling generelt.
- Grønnsaker blir servert til alle måltider
- - Vi har mye grønt, da vi vet at grønnsaker sammen med kjøtt f. eks er nødvendig for at kjøttet skal ha den effekten vi vet den trenger i kroppen
- - Dess sterkere farger, dess mer antioksidanter
- Vi bruker mest mulig næringsrikt korn og kjøper det økologiske melet vårt fra Holli Mølle
- - Her har vi fokus på korn som har høyt næringsinnnhold og vi bruker sorter som emmer, landhvete, urkorn, spelt ol.
- Vi balanserer inntaket av ulike typer fett. Kroppen trenger fett hver dag og dette må være balansert mellom mettet, umettet og flerumettet fett
- -dvs mettet fett (fra melk, ost, kjøtt og smør
- - umettet fett (oliven, avokado, nøtter og planteoljer)
- - flerumettet fett ( oliven, fete fiskeslag, valnøtter, linfrø eller linfrøolje.
- Vi bruker vann som tørstedrikk
- Vi bruker størst mulig grad naturlige søtningsstoffer, slik som frukt, honning og rårørsukker som er uraffinert og et godt valg
- Vi har god balanse mellom varmmåltider og brødmåltider for å skape variasjon