Vi serverer alle måltidene i barnehagen, både frokost, lunsj, formiddagsmat, frukt og drikke og hjemmebakt brød. Alt blir tilberedt av vår dyktige kokk. Vår kokk er en viktig bidragsyter til barnehagen, og jobber like mye med barn som uten. Hun har egne kjøkkenuker der barn og avdelinger rullerer på å delta på matlagingen. Hun deltar også på turer og tilbereder mat ute. Det er viktig at barna får ett godt og naturlig forhold til maten de skal spise, men også til den som tilbereder maten deres. Derfor er det naturlig at også kokken vår jobber direkte med barna.
Hos oss i Østre Strøm FUS barnehage har vi fokus på sunn og næringsrik mat som gir små barnekropper de byggesteinene de trenger for å kunne leke, vokse og utvikle seg. Vi tar utgangspunkt i kostholdsrådene fra helsedirektoratet når vi planlegger måltidene. Det vil si at vi prøver å begrense servering av rødt kjøtt og serverer heller vegetar og fisk, og bruker fullkornsprodukter.
Måltidet
Selve måltidet er også en verdsatt og viktig pedagogisk situasjon i vår barnehage.
Måltidet skal være preget av hygge der ansatte sitter sammen med barna rundt matbordet og legger til rette for gode samtaler og refleksjon. Vi evaluerer hele tiden måltidene, slik at vi best mulig kan tilrettelegge for at selv de aller yngste skal kunne forsyne seg selv, øve på å smøre på pålegg eller skjenke drikke selv.
Vi har fokus på et sunt kosthold, men det betyr ikke at vi er en sukkerfri barnehage. Vi koser oss ved tilstelninger, og kan nyte en vaffel i ny og ne eller sukker på grøten. Det er fordi vi mener at balanse er vel så viktig og at alt har plass i et sunt kosthold. Vi ønsker å heller utvise måtehold.
Huskeliste for trivelige måltider
Vi ansatte skal:
- Forberede oss godt til måltidet, og sørge for at alt vi trenger er på plass
- Sørge for smågrupper/ flere bord under måltider
- Være glødende, skapende og tilstedeværende sammen med barna
- Oppmuntre til gode samtaler
- La barna få god tid og ro
- Fremme matglede gjennom å tilby fargerik og variert mat
- Sitte sammen med barna under hele måltidet
- Gi barna anledning til å «klare sjøl»
- La barna rydde etter seg med støtte og hjelp