"Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner" jfr Rammeplan s 13.
I Alvehetta FUS barnehage ønsker vi å gi barna matglede, og gode opplevelser forbundet med måltidet.
Vi ønsker at de skal få mulighet til å smake mange ulike retter med ulike ingredienser, samtidig som det er sunt. Vi gir de mulighet til å delta i matlagingen og da lære om ulike grønsaker, kjøtt/fisk/fjærkre-slag, og hvordan noe kan endre smak når det blandes.
Vi baker brød hver dag, med unntak av dagen vi har varm mat. Vi har et godt utvalgt av oppskåren pålegg som gir barna en god mulighet til å øve på begreper og bordmanerer. Vi skal kose oss når vi spiser.
Barna får lov til å ikke like alt, men siden de ansatte spiser samme mat som barna, er det sjelden at de ikke vil gi det et forsøk og smake litt. Og skulle det ikke falle i smak i det hele tatt, får barnet et annet alternativ.
Hovedmålet med måltidet er at det skal være positivt, gi viktige byggeklosser til kropper i vekste, gi mulighet for deltakelse og selvstendig trening, gode samtaler, og være noe barna ser frem til.
Næringsrik og sunn mat er en felles satsning for alle FUS barnehagene, og er viktig for barns utvikling og helse. Vi er opptatt av å tilby mat som har vært igjennom færrest mulig prosesser også kjent som ultraprosessert mat. Grunnen til det er at vi vet at mange viktige næringsstoffer reduseres kraftig og det er oftere tilsatt ingredienser som ikke er så naturlig for kroppen som vi ønsker. Vi har derfor byttet ut ulike pålegg til bedre varianter som grovere og ferskere leverpostei, fiskekaker, egg, rene kjøttpålegg, makrell i tomat på boks og ikke så ofte på tube for å nevne noe. Vi baker grovbrød selv, og grønnsaker og frukt får de daglig. Vi har ikke prim og syltetøy, lite bakevarer med sukker og fint mel, og vi tilbyr i liten grad tubeoster men heller kremoster. Vi har tilbud om H melk og meierismør for de foresatte som har spesifikke ønsker om dette da noen ernæringsfysiologer mener barn skal ha mer fett og renere smørtyper i sitt kosthold blant annet. Grunnen til at ikke alle barn får H melk og meierismør er fordi vi venter på nye og oppdaterte retningslinjer fra folkehelseinstituttet siden dette skal være en viktig støtte for gode valg basert på forskning og kunnskap. Vi har gjennom ansatte med god kunnskap om kost og ernæring fokus på temaet mat i barnehagen, og syns det er helt topp når foreldre også kommer med gode innspill og tips. Mat er det mange meninger om og vi ønsker å holde oss mest mulig oppdatert slik at barna får et kosthold de kan utvikle seg godt på.
Vi er så heldige å ha ansatte som er interessert i mat og ernæring, og hvordan vi kan praktisere for best mulig måltid for våre barn. Vi har en ansatt som har tatt utdannelse innen grunnleggende ernæring. Marte har medansvar for maten vi bestiller til våre måltider og at innholdet er til barnas best. i Tillegg er vi utrolig heldige som har mange ansatte som har stor interesse for matlaging og hvordan man kan gjøre dette sammen med barna i en pedagogisk aktivitet.
Barnehageåret 2022-2023 deltar vi i et forskningsprosjekt sammen med UIA som heter Matnyttig, som handler om å skape gode måltider for de aller yngste. Dette ser vi allerede gir en positiv effekt på barns ønske om å smake og like nye retter de blir presentert for. Det er mye fisk og grønnsaker i ulike varianter:)
.