"Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner" jfr Rammeplan s 13.
I Alvehetta FUS barnehage ønsker vi å gi barna matglede, og gode opplevelser forbundet med måltidet.
Barns matvaner kan bidra til et sunt og godt liv dersom de får mulighet til å lære om de ulike valgene som finnes. Hos oss er vi derfor opptatt av å følge måltidsrådene til Helsedirektoratet.
Vi jobber bevisst for å snu gamle tradisjoner, som feks innhold i nissens pose, påskeegget, "katta i sekken" bla. "Kose seg" hos oss gjør vi med hyggelige aktiviteter og mer sunne alternativer. Men vi har ikke tatt bort sukker der dette er naturlig, og bruker ikke matvarer "uten tilsatt sukker".
Våre ansatte er lekne med maten, og finner stadig på nye pålegg som kan lages siden vi har minst mulig ultraprossesserte alternativ. Vi velger mest mulig rene råvarer og gjerne lokale produkter dersom det er mulig.
I 2023 deltok vi i "Matnyttig" prosjekt med Universitetet i Agder, og har tatt med oss gode erfaringer derfra. Et eksempel er at vi introduserer nye grønnsaker i en rett sammen med kjøtt, fisk, kylling eller vegetarstil, og gjentar denne retten over 3 til 4 uker. Da får barna mulighet til å smake og bli kjent med retten, og vi ser at når 3 uken er der, eter de veldig godt selv om de var skeptiske i starten.
Fisk har vi blant annet fått fra Fiskebrygga i Arendal, og da får barna mulighet til å studere hele fisken, og lære mer om hva som finnes i sjø og ferskvann. Kjempe spennende.
Frokosten er en viktig start på en dag fylt med lek og sosial trening. Og da er det viktig med gode alternativer som er mest mulig grove korn, meieriprodukter bla. Vi prøver å variere litt, og har en egen banangranola vi lager, grønnsakssmoothier, havregrøt, kjøleskapsgrøt, chiapudding for å nevne noe slik at det ikke kun blir knekkebrød og brød.
Til ettermiddagsmåltidet kan barna i blant få ferske og sunne bananlapper, langpannekake, smoothier, grønnsaker og dipp ol. Grønnsaker og frukt er alltid inkludert på en eller annen måte.
Barnas deltagelse i måltidene er en utrolig fin læringsarena. Barn elsker å få mulighet til å delta og bidra til fellesskapet. De blir så stolte når de lærer å bruke kniv, grønnsakskreller, bake ut bakevarer og dandere på fat. Dette er en viktig del av selvstendighetstreningen deres. Gjennom matlaging lærer barn om å vente på tur, lytte, gjennomføre, være tålmodig, smake på ulike sammensettninger, tall og mengde, om hvor maten kommer fra og mye mer.
Barna får lov til å ikke like alt. Ved å oppmuntre dem til å smake gir vi dem tid til å ta det i sitt tempo, og vi ser en positiv effekt av at de ansatte spiser samme mat som barna. Da kan de utforske dette sammen, og det blir fine samtaler.
Hovedmålet med måltidet er at det skal være positivt, gi viktige byggeklosser til kropper i vekste, gi mulighet for deltakelse og selvstendig trening, gode samtaler, og være noe barna ser frem til.
Næringsrik og sunn mat er en felles satsning for alle FUS barnehagene, og er viktig for barns utvikling og helse.
Vi er så heldige å ha ansatte som er interessert i mat og ernæring, og hvordan vi kan praktisere for best mulig måltid for våre barn. Vi har en ansatt som har tatt utdannelse innen grunnleggende ernæring. Marte har medansvar for maten vi bestiller til våre måltider og at innholdet er til barnas best. i Tillegg er vi utrolig heldige som har mange ansatte som har stor interesse for matlaging og hvordan man kan gjøre dette sammen med barna i en pedagogisk aktivitet.