I Veslefrikk FUS barnehage skal barna møte, og være en del av, et rikt og variert språkmiljø. Gode språkferdigheter er avgjørende for å kunne kommunisere med andre, delta i lek og ha medinnflytelse i hverdagen. Hos oss skal barna oppleve:
Positive erfaringer med å bruke språket som kommunikasjonsmiddel - Mulighet for å utrykke egne tanker, meninger og følelser.
Et personal som tilpasser språklige aktiviteter til barnas språklige ferdigheter, interesser og initiativ.
Å få nødvendig språkstøtte i lek
Bli invitert til gode dialoger hver dag
Rammeplan for barnehagen (2017) sier at barn lærer språk best ved selv å være språklig aktive. Derfor skal barnehagen bidra til at barna leker med språk, symboler og tekst slik at språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling stimuleres. De yngste kommuniserer med kroppsspråk når de leker, de eldre barna bruker mer verbal kommunikasjon. I leken uttrykker barna tanker, følelser, ønsker, spiller roller, planlegger, diskuterer, argumenterer, håndterer konflikter og inngår i relasjoner. Den voksnes oppmerksomhet er viktig for at alle barn skal få mulighet til å delta i lek og bruke språket sitt.
Å støtte barns tilegnelse av språk er en av Veslefrikk FUS barnehage sine kjerneoppgaver. Alle barn skal oppleve at noen lytter til og viser interesse for det de sier og gir uttrykk for hver dag. Et godt språkstimulerende miljø er preget av at personalet bruker språket i samspill med barn hele dagen. Personalet bruker støttende språkstrategier i hverdagssamtaler som et hjelpemiddel til å støtte barna i sin språkutvikling. Med støttende språkstrategier mener vi for eksempel bruk av åpne spørsmål, følge barnas interesse, hjelpe barna med å sette ord på ting og vente på barnas svar.
Barnehagen skal bidra til å synliggjøre språklig og kulturelt mangfold, støtte barnas ulike kulturelle uttrykk og identiteter og fremme mangfold i kommunikasjon, språk og andre uttrykksformer. Flerspråklighet er en del av hverdagen i barnehagen, og vi har derfor fokus på synliggjøring av både språk, kultur og identitet i de ulike barnegruppene.
I samarbeid med Lier kommune har vi følgende standard for språkmiljø: