I Tindfoten FUS har vi en egen ansatt i kjøkkenstilling som lager god mat med riktig næring til utvikling, lek og læring. Smartmat skal sikre at maten som serveres i barnehagen bidrar til at barna får de riktige byggeklossene som trengs for å få et best mulig grunnlag for lek og læring. Barna får både frokost og lunsj i barnehagen.
Til frokost serverer vi blant annet yoghurt og müsli, havrelapper, brød med forskjellig pålegg, pytt i panne eller omelett.
Varmlunsj serveres fire dager i uka hos oss, og en dag i uka har vi brødmåltid med godt pålegg og ferske grønnsaker. Varmlunsjrettene er blant annet ulike supper, fiskegrateng, ovnsbakt fisk med grønnsaker, lasagne eller taco.
Vi mener at måltidene er en sosial arena der alle barn blir sett og anerkjent, og bruker måltidet som en pedagogisk arena for fellesskap, matglede, undring og læring.
Til bursdagsfeiringer serverer vi smoothie eller smoothiebowl med ulikt type innhold av frukt og bær.
🥕 Vi serverer grønnsaker til alle måltider
Vi serverer grønnsaker så ofte vi kan – både oppskårne grønnsaker til brødmåltider, og varmmåltider med en stor andel grønnsaker.
🥕 Vi bruker ren fisk eller fiskemat med høyest mulig fiskeinnhold
Vi er nøye med å velge produkter med mest mulig fisk, dersom vi ikke serverer ren fisk.
🥕 Vi bruker rent kjøtt eller kjøttvarer med høyest mulig kjøttinnhold
Vi er nøye med å velge produkter med høyest mulig kjøttprosent, dersom vi ikke serverer rent kjøtt.
🥕 Vi bruker mest mulig næringsrikt korn
Vi bruker næringsrike kornsorter med mest mulig fullkorn (gjerne «gamle» kornsorter som emner, spelt og byggryn). Vi bruker også flere ulike typer belgfrukter (som for eksempel linser og bønner).
🥕 Vi balanserer inntaket av ulike typer fett
Det betyr at vi bruker plantefett som for eksempel olivenolje og kokosolje, samt meierifett fra smør og ulike melkeprodukter.
🥕 Vi bruker vann som tørstedrikk
Vi drikker vann når vi er tørste, og koser oss heller med mindre mengder av annen drikke.
🥕 Vi bruker i størst mulig grad naturlige søtningstoffer
Det betyr at vi bruker naturlig søte ting som f.eks. frukt, bær og honning (honning er ikke anbefalt til barn under ett år).
🥕 Vi har god balanse mellom varme måltider og brødmåltider for å skape variasjon
Vi serverer alternativer til brødmåltidet så ofte vi kan, slik at barna får et mer variert kosthold og inntak av nok grønnsaker.