Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Hverdagen er en fest…

Hverdagen er en fest…

På vei hjem fra barnehagen hører jeg en 2 åring si, «mamma, vet du hva vi fikk i barnehagen i dag da?» Han ser forventningsfullt opp på mor og venter på at hun skal svare. «Nei, hva da?» svarer mor. «is» svarer 2 åringen stolt. «is på en helt vanlig mandag?» svarer mor mens hun smiler til gutten for ikke å drepe gleden hans. «ja, vi må jo kose oss litt!» svarer 2 åringen.

Anette Norum, pedagogisk leder leder i Sjøskogbekken FUS barnehage

 

Denne dialogen fikk meg til å tenke litt, det er ikke er første gang jeg hører lignende historier. «Kose oss litt?» Er det slik at det å kose seg i barnehagen omhandler noe godt å spise? For et barn på 2 år håper jeg at det å kose seg har en mye større betydning. Hvis ikke har vi som jobber i barnehagen en vei å gå. Vi som jobber i barnehagen har et ansvar for å fremme holdningsskapende arbeid i barnehagen, som igjen er med på å utvikle og fremme barnas vaner og syn på ulike situasjoner.

«Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse.» (Rammeplan, 2017).

Mat i barnehagen

Helsedirektoratet fremhever at servering av søt mat og drikke bør begrenses i barnehagen. Dette med bakgrunn i at barn ofte har stor tilgang til mat og drikke med sukker hjemme, og barnehagen bør representere en arena der slike mat- og drikkevarer begrenses. Barnehagen oppfordres til å finne alternativer til denne typen mat og drikke. Barna vil i praksis få oppleve alternativer til den søte maten, og få mulighet til å innarbeide gode holdninger og matvaner som de tar med seg videre i livet. 

På min arbeidsplass har vi over flere år hatt fokus på sunt og variert kosthold. I det legger vi at barna skal få næringsrik og riktig mat som inneholder nok av de gode «byggeklossene». Da dette er en forutsetning for å sikre optimal utvikling av hjernen og resten av kroppen. Vi vil legge til rette for en variasjon i barns kosthold og å tilby måltider som kan være med på å øke inntaket av matvarer som vi vet at barn generelt har et for lavt inntak av.

Matglede

Gjennom vårt arbeid med sunt og næringsrikt kosthold fokuserer vi på gleden rundt mat og måltid, hva sunn og variert kost gjør for kroppen og energinivået vårt. Dette er kunnskap som vi i Sjøskogbekken FUS barnehage ser på som livsvarig og nyttig for barna i utvikling av holdninger til mat og kosthold. Et eksempel på dette er tilgang på frukt og eller grønnsaker til alle måltider, et bevisst forhold til bruk av salt og fett og et minimum av søtt pålegg. Er det slik at brunosten skal serveres hver dag? Må vi alltid tilby ketchup i ulike sammenhenger? Gjennom barnas deltakelse i tilberedning av mat og matlaging ser vi at de får et eieforhold til noe de er delaktige i og at dette også er med på å skape interesse for å tilegne seg kunnskap om råvarer og å smake på ulike matretter og pålegg. 

Fokus på et pedagogisk måltid skaper gode matvaner og holdninger til mat og kosthold. Ro rundt bordet, samtaler med barna som interesserer og inkluderer gir en opplevelse av fellesskap, inkludering og samspill. Rammeplanen for barnehagen sier «at vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut». En god vane å ta med seg er kanskje at kos ikke behøver å være forbundet med mat? Med en bevisst holdning både hos ansatte og foreldre, er vår erfaring at når det ikke tilbys «kose mat» i barnehagen, skapes heller ingen forventninger fra barna om at det er noe vi tilbyr i barnehagen.

30.03.2022 kl 12:00   


Relaterte artikler

Hva er en god matpakke?  

Har du svaret på dette 100 000 kr spørsmålet så del det med andre, eller kanskje ikke. For er det noe vi som jobber i barnehagen ser daglig så er det at det...

Matboks til besvær  

Mat og måltid er en stor og viktig del av barnehagehverdagen, for ikke å snakke om i livet vårt. Fra vi blir født, og nærmest til vi tar de siste åndedrag er...

Er vi treige når vi bruker lang tid ved måltidet?  

Klokken er halv 12 og vi er klare til å sette oss ned ved bordet. Bleiene er nye, køen på toalettene er borte og hendene er gullende rene. De som treffer oss...

«Uten mat og drikke, duger helten ikke»  

Det er virkelig lykke blant barna i barnehagen når de får hjemmelaga tomatsuppe med makaroni. Barna elsker tomatsuppe, men mange ser ikke helt gleden rundt...

SmartMat oppskrift: Fiskepakker  

Denne retten er perfekt på tur! I stedet for pølser legger du fiskepakker på rist over bålet eller grillen.

SmartMat oppskrift: Grønn smoothie  

Smoothie er en flott måte å få i små kropper grønne blader. Ingefær styrker tarmfloraen, demper bittersmaken fra bladene, og gir smoothien en frisk smak.

Kristiansands største barnehage med Norges største kake?  

Det nye bygget til Vågsbygd FUS barnehage i Kristiansand, åpnet med brask og bram fredag 24.juni, med selveste ordfører Harald Furre til stede.