Det snakkes mye om viktigheten av vennskap i barnehagen. Men, hva er egentlig vennskap? Det må jo være verdens letteste spørsmål! Eller er det egentlig det?
Som foreldre er vi opptatt av at barna våre skal få venner og være en del av fellesskapet. Det er ingenting som er vondere enn hvis vi opplever at barnet vårt strever med vennskap. Har du noen gang opplevd at barnet ditt har blitt holdt utenfor? Eller at ditt barn er med å ekskludere andre? Da må du høre på denne sesongen av FUS poden. Her får du tips og råd til hvordan du løser slike situasjoner og hvorfor vennskap er så viktig for barna våre.
Vi er på vei ut etter frokost, ivrige tar vi på sko og tynn jakke klare for å gripe dagen i lek ute. Døra må holdes lengre oppe for minstemann i gruppa er også brått klar til å gå ut, akkurat tidsnok til at en fra storbarnsavdelingen smetter inn foran oss og sier: «I dag er min lykkedag!». «Det må du fortelle meg om, lykkedag sier du?» - «Ja i dag kan jeg leke med hvem jeg vil, hvor jeg vil! Gjerdene tas ned!» Vi er på grønt nivå.
En treåring holder på å kle på seg i garderoben sammen med flere barn på samme alderen og et par ansatte. Jeg er vikar denne dagen og kjenner ikke barna så godt, men vi kommer godt overens mens vi holder på med påkledning mens vi synger. Stemningen er på topp. Gutten, la oss kalle ham Kristoffer, ordner og styrer med dress og støvler, og virker veldig konsentrert. Synge klarer han ikke med tunga som stikker litt ut av munnen, men han jobber og holder på. Helt til han begynner å strigråte.
Jeg hører hva du sier, men hvorfor må jeg til stadighet forsvare barn som ikke handler til sitt eget beste? Barn som ikke aner konsekvensene av sine handlinger, og som i tillegg får skylda for uønska handlinger selv når det ikke er tilstede. Noen barn havner i denne fella. Alltid. Resultatet er ofte at barnet gjør dumme ting, og vi må hjelpe det å regulere seg selv. Ta vare på seg selv, og hjelpe andre til å forstå at det ikke er med vilje, men egentlig et ønske om å passe inn, et ønske om å få være med i gjengen. Å leke.
FUS står samlet bak valget om satsingen på lek. Lek og læring går hånd i hånd, og realfag har allerede en naturlig plass i våre barnehager. Vi er stolte over at vi det siste året har fått støtte av et bredt fagmiljø om å ta vare på og verne om leken. Barnehagen er en viktig start på utdanningsløpet, gjennom leken svarer vi på utfordringen fra politikere, media og foreldre om å drive undervisning, og at realfaget må inn i barnehagen.