De fleste kan kjenne seg igjen i følgende: Du sitter på lekeplassen med barna dine, to naboer og deres barn. Dere har hengt sammen siden dere var i barselgruppe sammen, og bor i ett område med mange andre barnefamilier. Dere skravler om barnehagen og annet i hverdagen. En annen familie fra barnehagen går forbi, dere viser ingen tegn til å ønske dem velkommen til dere og sier ikke «hei», men en av naboene forteller at hun har hørt at det foregår litt av hvert i den familien. Hun forteller om foreldre som krangler, og om barnet deres som ofte utagerer i barnehagen eller på besøk hos andre. De skal i hvert fall ikke invitere det barnet i bursdag, da vil jo barnet ødelegge festen. Dere skravler ivrig i vei, og barna deres leker rundt dere.
Les mer →I dagens samfunn ser vi en økende trend om å synliggjøre hverdagstematikk om barn, og vi som jobber i barnehage har mye erfaring og kunnskap på hva som skaper en god hverdag for barn. Vårt bidrag til denne bloggen gjør vi med stor glede og en stolthet av å sette vår livsviktige jobb på agendaen.
Les mer →Hvordan velge barnehage til barnet ditt? Valg av barnehage er en viktig avgjørelse, som kan ha stor betydning for barnets utvikling, helse og trivsel. Det å finne en god barnehage som passer for barnet ditt, kan derfor være en utfordrende oppgave.
Les mer →Tidligere har jeg skrevet litt om det å lede andre. Det er jo tross alt jobben min, så det er jo ikke så veldig rart at det er det som ligger lengst fremme i panna store deler av dagen. Samtidig er det sånn, i hvert fall for meg, at etter hvert som man blir eldre, så kan jeg fra tid til annen bli litt overveldet av ansvaret det innebærer. Det å ha ansvaret for å legge til rette for at nesten 20 mennesker til enhver tid skal ha det de trenger for å lykkes best mulig. Det å være en driver for implementeringsarbeid. Det å sørge for at arbeidet med psykologisk trygghet blir ivaretatt på en slik måte at den enkelte ansatte blir den beste utgaven av seg selv. Det krever sin mann. Ja, for jeg er jo det. Bare en mann. Som gjør så godt han kan. Hilsen Bjørn Eidsvåg. Og meg. Og sikkert mange andre.
Les mer →Rett før vi runder av året, har vi tatt en titt i arkivet og funnet bloggene dere likte aller best i året som har gått! Fra relasjonskompetanse i barnehagen og konflikthåndtering mellom barn, til barn som biter – dette er våre mest leste blogger i 2022.
Les mer →Det er lunsjtid på en småbarnsavdeling i en FUS barnehage, og jeg er så heldig at jeg får observere samspillet som utspiller seg mellom ansatte og barna denne vintermorgenen. For å kunne observere på best mulig måte bruker vi i FUS observasjonsverktøyet CLASS. Jeg er en CLASS observatør og skal gjennomføre en CLASS observasjon.
Les mer →Vi trasker innover i skogen. Terrenget er ulendt og små føtter må komme seg over greiner og røtter som ligger midt på stien. Vi kjenner regndråpene i ansiktet. Alt blir så ekstra tydelig her ute i skogen. Vi ser vanndråper på bladene, bakken og på trærne. Bladene på trærne har nå blitt kledd i sine fine høstfarger. Vi plukker med oss ulike naturmaterialer. Det er glatt og sleipt på bakken. For noen er det trygt og godt å kunne holde en voksen opp skråningene. Det er kaldt og friskt. Gleden er stor når hvert barn legger sin lille vedkubbe klar oppe i bålet. Vi kjenner vinden. Alle sanser er i bruk nå. At det regner gjør oss ingenting når vi har godt med klær på, samt bålet som gir oss deilig varme og legger til rette for en magisk stemning her ute i skogen.
Les mer →Det er lunsj, og i dag er det varmmat som står på menyen på Store basen. Allerede ved frokost spør et barn meg om hva det er til lunsj, jeg svarer at det er torsk, poteter og ertepuré. Fortvilelsen i øynene til barnet kommer med en gang. Så er det lunsj, og alle barna sitter ved de bordene de skal sitte. Barnet som har vist fortvilelse over varmmaten i dag, sitter nå og gråter ved bordet sitt og ser ikke ut til å takle disse følelsene på egenhånd.
Les mer →