Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
«Uten mat og drikke, duger helten ikke»

«Uten mat og drikke, duger helten ikke»

Det er virkelig lykke blant barna i barnehagen når de får hjemmelaga tomatsuppe med makaroni. Barna elsker tomatsuppe, men mange ser ikke helt gleden rundt denne røde gugga. Jeg var en av dem, og jeg var ikke noe glad i smaken. Jeg spiser tomat, tomatsaus, ketchup, men tomatsuppe går ikke. Hvorfor ikke?

Veronika Søby Eidukaitis, pedagogisk leder i Løvehjerte FUS Barnehage

Det er virkelig lykke blant barna i barnehagen når de får hjemmelaga tomatsuppe med makaroni.
Barna elsker tomatsuppe, men mange ser ikke helt gleden rundt denne røde gugga. Jeg var en av dem, og jeg var ikke noe glad i smaken. Jeg spiser tomat, tomatsaus, ketchup, men tomatsuppe går ikke. Hvorfor ikke?

Det heter at ekte matglede starter når man er liten. Det er det du venner deg til som liten som setter spor å danner grunnmuren for de matvalgene du gjør når du blir eldre.

Jeg har alltid elsket å holde på med mat. Sammen med mamma laget jeg middag og bakte boller og kaker. Jeg syntes det var spennende å se hvordan den rennende røra kunne bli til de luftigste muffins, eller hvor stor den lille bolledeigen blir, etter å ha stått å kost seg på benken en stund. Kjemien. Dette ser jeg også at dagens barn synes er spennende og morsomt. Undringen.


Jeg tror det er dette som har formet meg og mine matvaner. Da jeg skulle velge yrke var jeg sikker på at jeg skulle bli kokk, men innså at det var reaksjonene rundt maten som hadde størst betydning for meg. Det var den følelsen du får når du har laget noe godt, de ansiktsuttrykkene du fremkaller når du serverer det du har laget. Følelsen. Det er viktig. Det skal ikke bare føles godt for kokken å lage maten. Det skal føles godt å servere, og det skal føles godt å spise det. Mat skal være gøy. Det er viktig å la barna være med på denne opplevelsen. La de kjenne på følelsen av at noen liker det de har laget, at de blir glade av å få det du har laget servert.


Når det presenteres nye matvarer er det viktig å la det være lov å si man ikke liker, ikke «æsj», men «jeg likte det ikke». Samtidig er det også viktig at alle smaker først. Det gjelder også de voksen. Vi går foran som gode eksempler, og både lager og spiser mat sammen med barna. Hvis vi som voksne synes mat er godt og gøy, smitter dette over på barna, og deres opplevelse rundt mat blir god. Jeg har som sagt aldri vært noe glad i tomatsuppe, men det var nok fordi det alltid har vært posesuppe. I FUS har vi «Smart Mat», og lager tomatsuppe på ferske tomater. Jeg kan også fornøyd spise denne, uten å rynke på nesa eller klage. Smart Mat handler om å bruke de sunneste alternativene, og å dekke dagsbehovet av de ulike matvarene som f.eks. belgfrukt. Hvor ofte spiser du bønner? I barnehagen spiser vi det hver gang vi lager suppe eller noe med kjøttsaus. Vi blander det inn med en stavmikser.

Med Smart Mat spiser vi oss friske, og unngår alle de tilsetningsstoffene i halvfabrikata- og ferdigmat som egentlig ikke er bra for kroppen vår. Vi styrker immunforsvaret, og hjelper kroppen vår med å holde oss friske og raske. Smart Mat er en stor del av hverdagen i barnehagen, og det er en viktig faktor når det f.eks. kommer til prestasjon i aktiviteter og lek. Vi fungerer ikke hvis ikke kroppen har de byggeklossene den trenger.

«Uten mat og drikke duger helten ikke»

Visste du også at antioksidantet lycopen, som finnes i tomaten, reduserer risiko for kreft, hjerte karsykdom og diabetes. For menn er det også viktig å spise tomater, da lycopen reduserer risiko for prostata-kreft. Også tar kroppen opp lycopen bedre fra oppvarmede tomater (beritnordstrand.no).

11.05.2018 kl 12:00   


Relaterte artikler

Hva er en god matpakke?  

Har du svaret på dette 100 000 kr spørsmålet så del det med andre, eller kanskje ikke. For er det noe vi som jobber i barnehagen ser daglig så er det at det...

Hverdagen er en fest…  

På vei hjem fra barnehagen hører jeg en 2 åring si, «mamma, vet du hva vi fikk i barnehagen i dag da?» Han ser forventningsfullt opp på mor og venter på at h...

Matboks til besvær  

Mat og måltid er en stor og viktig del av barnehagehverdagen, for ikke å snakke om i livet vårt. Fra vi blir født, og nærmest til vi tar de siste åndedrag er...

Er vi treige når vi bruker lang tid ved måltidet?  

Klokken er halv 12 og vi er klare til å sette oss ned ved bordet. Bleiene er nye, køen på toalettene er borte og hendene er gullende rene. De som treffer oss...

SmartMat oppskrift: Fiskepakker  

Denne retten er perfekt på tur! I stedet for pølser legger du fiskepakker på rist over bålet eller grillen.

SmartMat oppskrift: Grønn smoothie  

Smoothie er en flott måte å få i små kropper grønne blader. Ingefær styrker tarmfloraen, demper bittersmaken fra bladene, og gir smoothien en frisk smak.

Kristiansands største barnehage med Norges største kake?  

Det nye bygget til Vågsbygd FUS barnehage i Kristiansand, åpnet med brask og bram fredag 24.juni, med selveste ordfører Harald Furre til stede.