Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
5 tips for å velge den beste barnehagen for barnet ditt

5 tips for å velge den beste barnehagen for barnet ditt

Hvordan velge barnehage til barnet ditt? Valg av barnehage er en viktig avgjørelse, som kan ha stor betydning for barnets utvikling, helse og trivsel. Det å finne en god barnehage som passer for barnet ditt, kan derfor være en utfordrende oppgave.

Charlotte Østbye-Nærheim, fagrådgiver i FUS barnehagene

 

Hva er viktig ved valg av barnehage?

Barnehager kan se ulike ut med tanke på bygg, uteområde, fasiliteter som vannrom, gymsal og lignende. De kan har ulike profiler og satsingsområder som egen kokk, friluftsbarnehage eller maritim barnehage. Når du skal velge barnehage til ditt barn er det likevel viktig for deg som foresatt å vite at det aller viktigste for ditt barns trivsel og utvikling i barnehagen er folkene som jobber der. Hvordan de ansatte møter ditt barn og klarer å skape en trygg tilknytning og en god relasjon er avgjørende. De ansatte må være dyktige i å støtte opp om barnas sosiale og emosjonelle utvikling slik at barna kan leke og ha det gøy sammen med venner. Når barna er trygge og opplever seg inkludert i et fellesskap kan de leke, lære og blomstre!

For å hjelpe deg i prosessen med å velge barnehage, har vi samlet 5 tips som kan gjøre valget enklere. 

1. Utforsk de ulike alternativene

Det er ofte mange barnehager å velge mellom, så ta deg tid til å undersøke og sammenligne tilbudene. Har du ikke mange ulike barnehager å velge mellom kan det likevel være lurt å følge disse tipsene slik at dere blir bedre kjent med barnehagen. Les på barnehagenes hjemmesider og ta kontakt med barnehagene. 

2. Besøk de aktuelle barnehagene

Besøk barnehagene i nærområdet ditt. Når du er på besøk får du et førsteinntrykk av atmosfæren i barnehagen og hvordan de ansatte er. En god barnehage har noen kjennetegn du kan se etter når du er på besøk: 

 • Blir du og barnet ditt tatt imot på en hyggelig og imøtekommende måte når dere kommer på besøk?
 • Se etter om de ansatte er nær barna, og i lek og samspill med barna både ute og inne. 
 • Er det mye smil, latter og glede blant barn og ansatte?
 • Hvordan ser lekeområdet ut? Har barna tilgang til varierte leker og materialer som kan inspirere til mange ulike typer lek? 
 • Hvordan snakker de ansatte med barna? Er det et rikt og variert språk som oppfordrer til at barna kan få bruke språket sitt, eller mer kort og begrenset?

3. Still spørsmål til barnehagen

Snakk med de ansatte når du er på besøk. En god dialog med de ansatte kan gi deg svar på det du lurer på og samtidig gi en indikasjon på barnehagens kvalitet. Her er fem gode spørsmål du kan stille barnehagen: 

 1. Hvordan arbeider dere for å skape et trygt og stimulerende miljø som fremmer mitt barns utvikling og læring?
 2. Hvilket satsingsområde har dere? (Passer det med dine verdier og forventninger?)
 3. Hvordan er personalet? Er det stabilitet i personalgruppen? Hvilken utdanning og erfaring har de som jobber her?
 4. Hvilke rutiner har dere for å sikre et godt foreldresamarbeid? 
 5. Hvordan arbeider dere med å støtte barnas utvikling av vennskap og for å inkludere alle barn i lek og aktiviteter? 

4. Sjekk rutinene for barnehagestart

Sjekk ut barnehagens tilvenningsrutiner. En god start i barnehagen er viktig for ditt barns trygghet og trivsel, og det er de senere år gjort mye forskning på hva som skaper en god barnehagestart. Det er derfor lurt å undersøke om barnehagen har gode og gjennomtenkte rutiner for tilvenningen. 

 • Har de tilrettelagt for at du og ditt barn kan bli kjent med barnehagen og de ansatte før oppstart? Kanskje har de lagt opp til at dere kan komme på lekebesøk i barnehagen?  
 • Det er viktig at tilvenningsperioden varer så lenge barnet ditt har behov for det, så spør om hvordan barnehagen tilpasser tilvenningen til hvert enkelt barn sitt behov. 
 • Er det satt opp egne foreldremøter for nye foreldre og «bli kjent-samtaler» før oppstart? 

5. Få anbefalinger fra naboer og bekjente

Snakk med naboer, venner og bekjente. Hvilke erfaringer har de med barnehagene i nærområdet, og hvilken barnehage anbefaler de? 

Ved å bruke disse tipsene, kan du forhåpentligvis velge barnehagen som passer best for barnet ditt og som kan støtte opp om deres vekst og utvikling. Lykke til med valget av barnehage - håper disse fem tipsene kommer godt med på ferden!

Hvordan søker jeg barnehage?

Det kan være mye å tenke på når du skal søke barnehageplass. Hvor søker man? Når får man svar? Når har barnet mitt krav på plass? Ta en titt på denne siden for å få svar på disse spørsmålene og flere råd som kan være nyttig i prosessen med å velge barnehage. 

26.01.2023 kl 12:00       Oppdatert: 13.03.2024 kl 12:12

Emner

Relaterte artikler

Når barnet ikke vil hjem fra barnehagen  

Mange av dere har nok opplevd det – du er sliten etter en full dag på jobb, regnet pøser ned ute og det eneste du vil er å slenge deg ned på sofaen. Men førs...

Å lede seg selv og inspirere andre  

Kjære deg som har valgt å jobbe i barnehage. Du som jobber i nær relasjon til både barn og andre voksne. Du som vet hvor viktig det er å bidra til trygghet o...

Tør å være foreldre - 7 tips for enklere grensesetting med barn  

Foreldre - tør å være foreldre! Med denne uttalelsen kan jeg kanskje erte på meg noen, men jeg tar likevel sjansen. Det jeg sikter til er barn og grenser.

Hva er Trygghetssirkelen og hvorfor er den viktig for barnet mitt?  

I disse dager er det flere barn som venner seg til å gå i ny barnehage. Kanskje de har startet for aller første gang, eller begynt i en ny barnehage med helt...

Oppdrar vi, ubevisst, barn til å bli mobbere?  

Du sitter på lekeplassen med barna dine, to naboer og deres barn. Dere har hengt sammen siden dere var i barselgruppe sammen, og bor i ett område med mange a...

Hvordan skaper vi den gode relasjonen med barnet ditt?  

I dagens samfunn ser vi en økende trend om å synliggjøre hverdagstematikk om barn, og vi som jobber i barnehage har mye erfaring og kunnskap på hva som skape...

Livets flod og det å ta vare på hverandre  

Tidligere har jeg skrevet litt om det å lede andre. Det er jo tross alt jobben min, så det er jo ikke så veldig rart at det er det som ligger lengst fremme i...

Topp 5 mest leste blogger i 2022  

Rett før vi runder av året, har vi tatt en titt i arkivet og funnet bloggene dere likte aller best i året som har gått! Fra relasjonskompetanse i barnehagen...